Srpska tradicija u Mocartovom gradu

srpska-tradicija-u-mocartovom-gradu
Srpska tradicija u Mocartovom gradu

Z. Vicelarević

Nastup KSZS na Evropskoj smotri u Beogradu

Kulturno-sportska zajednica Srba u Salcburgu ove godine slavi važan jubilej – 25 godina od osnivanja. Četvrt veka kako igrajući folklor i pevajući srpske pesme, od najmlađih do veterana, čuvaju srpsku tradiciju, kulturu i identitet u Mocartovom gradu.

Veliki jubilej biće obeležen kako i dolikuje, a nadležni u KSZS uveliko rade na organizaciji manifestacija, kako bi na jesen svi u klubu zablistali pravim sjajem.

Prema rečima predsednika KSZS Nenada Šulejića, na jesen će biti organizovana svečana akademija povodom jubileja, kao i koncert i jedna folklorijada na koju će pozvati prijatelje sa kojima su godinama sarađivali, kako bi zajedno proslavili rođendan.

Kada danas pogleda u prethodnih 25 godina, prisećajući se početaka, Šulejić kaže da je tada svakako bilo najteže.

– Počinjali smo sa malom grupom dece, a trebalo je vere i entuzijazma za prihvatiti se tog posla. Ni vera, ni entuzijazam nisu nas napuštali sve ove godine. Kako su godine prolazile, sve je to išlo svojim tokom. Tokom ovih 25 godina bilo je i uspona i padova, ali sve je diktiralo vreme. Korona je doprinela opadanju aktivnosti kod naše omladine, ali gledajući danas šta se dešava – nadamo se da će se uskoro sve vratiti na put kojim treba da ide – kaže Šulejić.

Skromno dodaje da bi, da se pre 25 godina u Salcburgu organizacije nije prihvatio on, verovatno našao neko drugi, ali danas je ponosan kada vidi sve što je stalo u prethodnih četvrt veka.

Trenutno u pokrajini Salcburg postoji šest srpskih klubova.

– Zahvalnost svima koji vode te klubove, na tome što naša deca i omladina mnogo više znaju o svojim korenima, poreklu njihovih dedova, što uče o našoj kulturi, pričaju srpski jezik, pevaju srpske pesme – rekao je Šulejić.

Upravo očuvanju jezika, pisma, tradicije, kulture doprinosi i Evropska smotra srpskog folklora dijaspore, koja je nedavno održana u Beogradu, na kojoj je nastupio i ansambl KSZS.

– Bili smo tamo da se družimo, da negujemo prijateljstvo i igramo, a rezultat je bio u drugom planu – dodao je Šulejić.

Đuja Tešanović Bećirević na jednoj od priredbi KSZS
Na Fešti kultura 2023. prikazana su slavska obeležja
PONOSAN NA UČINJENO: Nenad Šulejić sa reporterom “Vesti”

Salcburg nas je prihvatio

KSZS je jedan od klubova koji važi za dobro integrisane u austrijsko društvo i neguje dobru saradnju sa lokalnim vlastima.

– Na početku, prilikom osnivanja, bilo nam je teško da Austrijancima objasnimo i pokažemo da mi, kao građani koji žive i rade u Austriji, imamo svoje korene, svoju kulturu. Za to je bilo potrebno određeno vreme, ali danas imamo izvanrednu saradnju sa vlastima grada Salcburga, postali smo praktično deo njihove kulture. Sarađujemo sa njima, oni se raduju našim uspesima, obostrano je razumevanje, imamo njihovu veliku podršku – kaže Šulejić.

Zahvalni Đuji

Šulejić želi da istakne posebnu zahvalnost Đuji Tešanović Bećirević, predstavnici Upravnog odbora Radničke komore u Salcburgu.

“I ona je bila deo našeg društva, njene ćerke su napravile prve folklorne korake u našem udruženju. Saradnja sa njom, kao i sa Radničkom komorom je odlična. Podrška ne izostaje, svake godine dobijamo autobuse kojima vozimo našu decu na gostovanja, manifestacije u Austriji”, dodao je Šulejić.

Detaljnije