Srpska pisana reč iz Mađarske u Atomskoj Banji kod Čačka

Književnik, profesor Univerziteta u Budimpešti, i glavni i odgovorni urednik Srpskih nedeljnih novina iz Mađarske Dragan Jakovljević, posetio je nedavno osnovanu biblioteku u Atomskoj Banji Gornja Trepča i zaposlenima u toj ustanovi uručio primerke svojih desetak književnih izdanja. Reč je njegovim romanima, knjigama eseja i zbirkama poezije, kojima je osvežen za sada neveliki, početni knjižni fond ove ustanove.

Među njima su i popularni romani Džezvar i Isaija, knjige eseja Na drugi pogled i Mimikrija kao sudbina, knjiga pesama na srpskom i mađarskom jeziku Zrno ludosti, i druge.

Sedište biblioteke u Atomskoj banji Gornja Trepča, čije je osnivanje inicirala Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” iz Čačka, nalazi se u upravnoj zgradi Specijalne bolnice za rehabilitaciju, a prema rečima direktora marketinga i prodaje Bojana Babića, knjižni fond je na raspolaganju svim meštanima i gostima ovog banjskog centra:

“Specifičnost biblioteke je u tome je što ona, kao deo šireg projekta Otvorena biblioteka, nema bibliotekara niti kartoteku, pa knjige sa lako dostupnih rafova neposredno stoje na raspolaganju svima koji dođu u našu upravnu zgradu, sa željom da boravak u Atomskoj Banji učine još prijatnijim, tako što će pročitati i neku dobru knjigu”.

“Pozajmljivanje knjiga ne evidentiramo, računajući na savest i poverenje naših gostiju, što se pokazalo potpuno ispravnim, jer se do sada nije dogodilo da neko ne vrati pozajmljenu knjigu. Gosti ih često iznajmljuju i uvek vraćaju, što je za svaku pohvalu” kaže za RTS Bojan Babić.

Prema rečima Marije Radulović iz Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis” u Čačku, Otvorena biblioteka kao koncept čitanja poznata je u svetu više od decenije, a podrazumeva postojanje javno dostupnih polica sa knjigama koje pojedinci mogu slobodno da koriste:

“Početkom 2016. godine Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” u Čačku osmislila je svoj model otvorene biblioteke i započela projekat koji je prvenstveno posvećen obezbeđivanju novog čitalačkog iskustva za lica na privremenom institucionalnom smeštaju. Nakon potpisivanja poslovno-tehničkih sporazuma o saradnji, police Otvorene biblioteke su postavljene i u Gradskoj bolnici, Okružnom zatvoru, Prihvatilištu Centra za socijalni rad i u nekoliko gradskih kafea, ukupno deset ormara sa preko 1.000 knjiga. Projektom je ostvaren niz pozitivnih efekata: proširenje korisničke baze čačanske Biblioteke, bolje iskorišćenje postojećih resursa, kao i uspostavljanje saradnje sa institucijama koje ne pripadaju sektoru kulture”.

Inače, letnja turistička sezona u Atomskoj banji, smeštenoj podno planine Vujan između Čačka i Gornjeg Milanovca, u punom je jeku.

Pored 11.000 domaćih gostiju godišnje, u ovo lečilište sve češće stižu i organizovane grupe gostiju iz Rusije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji su za pogodnosti lečenja i odmora u Atomskoj banji saznali zahvaljujući uspešnom učešću njenog marketing tima na turističkim sajmovima u tim zemljama.