Srednja nedeljna renta 508 dolara

by Urednik
Pixabay
Ilustracija

Prema podacima sa popisa stanovništva obavljenog pre pandemije, oko 30 odsto stanovništva u Australiji iznajmljuje prostor u kojem živi.

U prva tri meseca ove godine, kako otkriva najnoviji izveštaj sajta Domain, troškovi iznajmljivanja kuća porasli su na novu rekordno visoku srednju cenu od 508 dolara nedeljno u glavnim gradovima.

Ovo povećanje dešava se u pozadini nepristupačnosti tržišta nekretnina, što Ozijima još više otežava da naprave iskorak od iznamljivanja ka vlasništvu.

Pored toga, prema najnovijem PropTrack izveštaju kompanije REA Group, od početka godine se beleži stalni pad broja oglasa za iznajmljivanje na sajtu realestate.com.au.

Ukupan broj nekretnina dostupnih za iznajmljivanje u martu bio je najmanji od 2003. i 24 odsto manji nego u isto vreme godinu dana ranije.

Ujedno, ove nekretnine dostupne su izuzetno kratko na tržištu, što je novi istorijski rekord, a situacija će se verovatno pogoršati kako sve veći broj migranata bude pristizao u zemlju.

Pred savezne izbore ovo nije ni najmanje lepa slika, posebno kada se zna da građani trenutno iznamljuju nekretnine usred rekordne inflacije i rastućih pritisaka troškova života.

Šta u ovom momentu može da se iznajmi za 508 dolara nedeljno?

Prema rečima Brendana Koutsa, direktora programa ekonomske politike na Gratanovom institutu, za istu cenu može da se iznajmi stan u gradu, taunhaus koji je dalje od grada ili prigradska kuća koja je još udaljenija.

Sidnej

Ono što može da se dobije u Sidneju za taj novac drastično varira u zavisnosti od toga gde neko želi da živi. Srednja cena takođe značajno varira u zavisnosti od blizine određenog predgrađa gradu i plažama.

Na primer, u popularnom naselju Sari Hils u centru grada, srednja nedeljna cena za kuću je 850 dolara, dok je u Blektaunu na zapadu to upola manje.

Za 500 dolara i manje, teško može da se pronađe nekretnina sa dve ili više spavaćih soba u blizini centra grada. Mogu da se nađu stanovi u starim zgradama, nerenovirani, sa malo pogodnosti i sa ograničenim prostorom.

Krećući se od centra na unutrašnji zapad, prema Ešfildu, Burvudu i dalje, otvaraju se opcije za porodice u ovom cenovnom rangu. U predgrađima oko Paramate, nešto više od pola sata vožnje od centra, dvosobni stanovi su moderniji i prostraniji, a mogu se naći ispod 500 dolara.

Istina postoje i kuće u ovom cenovnom rangu, sa dve ili više spavaćih soba, iako su znatno ređe od stanova. Kvalitet i stil kuće uveliko variraju od predgrađa do predgrađa, ali je uglavnom reč o starijim kućama.

Kanbera

Kanbera je najskuplji grad u Australiji za iznajmljivače. Početkom ove godine, srednja nedeljna zakupnina za kuću bila je 700 dolara, odnosno 540 dolara za stan.

Stope slobodnih stanova su takođe na istorijski niskom nivou, s prepolovljenim ukupnim brojem oglašenih stanova u odnosu na decembar prošle godine.

Za 500 dolara teško je u Kanberi naći nešto veće od stana sa jednom spavaćom sobom i nekoliko taunhausa koji nisu daleko od centra grada.

Melburn

Uprkos tome što je drugi po veličini grad u zemlji, srednja nedeljna zakupnina za kuću ostala je ispod 450 dolara, jedan od svega tri australijska grada gde su zakupnine niže od srednjeg nacionalnog nivoa.

To znači da je, za razliku od Sidneja, u Melburnu moguće živeti bliže centru sa skromnijim budžetom. Postoje hiljade nekretnina sa dve ili više spavaćih soba u centru grada za 500 dolara i manje za nedelju dana.

To uključuje stanove, ali i kuće sa terasama i dvorišnim prostorom.

U modernom predgrađu Branzvik kuća sa dve spavaće sobe i velikim dvorištem košta 500 dolara nedeljno. U Sent Kildi, na plaži, moguće je pronaći kuću sa tri spavaće sobe za 475 dolara.

Pert

Srednja cena nedeljnog zakupa u Pertu je 480 dolara, što ga čini trećim najjeftinijim gradom u Australiji za iznajmljivače.

U gradu postoji širok spektar nekretnina za manje od 500 dolara nedeljno – uključujući kuće sa dve ili više spavaćih soba koje su bliže centru grada.

U Bedfordu, na 20 minuta vožnje od centra Perta, za ovu cenu može da se pronađe velika porodična kuća s tri spavaće sobe, garažom, pergolom i velikim dvorištem.

U najboljim predgrađima Perta teško je pronaći kuću po ovoj ceni, ali su zato na raspolaganju stanovi.

Hobart

U najjužnijem gradu Australije srednja cena nedeljnog zakupa je 520 dolara zbog male ponude nekretnina. I dok je Hobart 2016. godine bio najpristupačniji u Australiji sada je četvrti najskuplji grad.

U blizini centra ima više stanova nego kuća u rangu od 500 dolara. U Sendi Beju, na maloj udaljenosti od popularne pijace Salamanka, dvosobni art deko stan košta 480 dolara.

U Vest Manahu, na 15 minuta vožnje od centra, kuća sa tri spavaće sobe, renoviranim kupatilom i velikim dvorištem košta 495 dolara nedeljno.

Adelajd

Za iznamljivače ovo je najkonkuretnije tržište jer je ponuda nekretnina vrlo ograničena. Trenutno, srednja nedeljna renta kuće od 465 dolara je druga najniža u Australiji, ali nakon sedam uzastopnih kvartala rasta.

Istina, za 500 dolara i manje još uvek je moguće živeti u centru grada. Ovo uključuje kuće i stanove sa najmanje dve spavaće sobe.

S druge strane, na pešačkoj udaljenosti od grada, neobnovljene bungalov kuće s tri spavaće sobe u Gilbertonu, sa dvorištem i šupom košaju 495 dolara sedmično.

Rekord u Brizbejnu

Srednja nedeljna cena zakupa kuća u Brizbejnu je tačno 500 dolara, što je novi rekord za ovaj grad nakon godišnjeg povećanja cena od 14,9 odsto.

I dalje je moguće pronaći kuće sa dve ili više spavaćih soba na maloj udaljenosti od centra grada za ovu cenu. U Kamp Hilu, deset minuta vožnje od centra, za 430 dolara nedeljno može da se iznajmi porodična kuća s dve spavaće sobe i dvorištem.

Darvin skup kao Sidnej

U najmanjem glavnom gradu Australije, (Darvin ima svega 132.000 stanovnika), cene zakupa su među najskupljim u zemlji.

Sa srednjom nedeljnom cenom od 610 dolara u martovskom tromesečju, to je iznad i Sidneja i Melburna, sa stanovima po sličnoj ceni od 500 dolara nedeljno.

U centru Darvina, stanovi su u mnogo većoj ponudi od kuća i mogu se iznajmiti za 500 dolara i manje nedeljno. Samo nekoliko kuća dostupno je u ovom rangu cena i to na spoljnim obodima grada.

Original Article

Related Posts