Srcem protiv miliona: Dokle mogu Crvena zvezda i Partizan u Evropi?

Crvena zvezda je osigurala grupnu fazu Lige Evrope, a protiv Jang Bojsa joj sledi borba da evropsku jesen nastavi u Ligi šampiona, dok Partizan očekuje bitka sa Moldeom za grupnu fazu Lige Evrope. Čitaoci „Vesti“ u svojim odgovorima na pitanje mogu li dva naša najtrofejnija kluba da preskoče i te prepreke u Uefinim takmičenjima, pre svega kažu da bilo bi dobro da oba naša kluba nastave takmičenje u evropskim kupovima.

Većina je mišljenja da je Zvezda bliža plasmanu u grupnu fazu Lige šampiona, nego što su šanse Partizana u dvomeču sa norveškim predstavnikom Moldeom. Gotovo je jednoglasno mišljenje da su dosadašnjim nastupima popravili rejting srpskog fudbala, kojem je, kako ocenjuju, besparica glavna prepreka za značajnije rezultate.

Milomir Petrović Monja – Reklinghauzen, Nemačka

– Prema do sada prikazanoj igri mislim da oba tima mogu da preskoče prepreke koje se nalaze ispred njih. Ako se budu borili na terenu kao i do sada i ako publika dođe u što većem broju na stadione, što ne sumnjam da će tako i biti, mislim da tada neće biti teško da savladaju oba protivnika… Igrači naših timova su željni dokazivanja na evropskim utakmicama protiv pre svega bogatijih, a potom i jačih klubova. Zato očekujem da će, kako se to kaže, ostaviti srce na terenu i tako zahvaliti vernoj publici. Ostaje da im poželimo mnogo sreće i uspeha u nastavku takmičenja i naravno da bude usvojena žalba Partizana za odlaganje utakmice bez navijača.

Stefan Marković – Beč, Austrija

– Naši klubovi su do sada odlično odigrali na evropskoj sceni. Očekujem da će Crvena zvezda nastaviti da blista i ima veće šanse da se dalje plasira. Kod Partizana se nadam da će uspeti da izbori bitku za grupnu fazu Lige Evrope, ali su šanse, prema mom mišljenju, male. Svakako dosadašnji rezultati oba tima su odlični za srpski fudbal, koji se ponovo u pozitivnom svetlu prikazao na međunarodnoj sceni uprkos tome što su naši klubovi pre svega finansijski slabiji od mnogih i sa Zapada i sa Istoka.

Aleksandar Džamić – Langenhagen, Nemačka

– Jang Bojs je lider švajcarskog fudbala, jak tim, ali Zvezda će ga preskočiti i sigurno će se plasirati u grupnu fazu Lige šampiona. Iako sam partizanovac moram da kažem da Zvezda trenutno ima dobru ekipu, a posebno je vredan golman Milan Borjan, koji je svoje vrednosti u pravoj meri pokazao protiv Kopenhagena. Partizan je u svakom slučaju bolji tim od norveškog Moldea i njegov plasman u grupnu fazu Lige Evrope mislim da se ne dovodi u pitanje, a za dalje ćemo videti. Mislim da se Partizan i Zvezda nalaze na dobrom putu za evropsku elitu. Jedino bi trebalo da imaju malo više sreće i malo manje pristrasnih sudija.

Milenko Stalatović – Beč, Austrija

‘- Voleo bih kada bi oba naša kluba, iako navijam samo za jedan od njih, prođu što dalje u evropskim takmičenjima. To bi bilo odlično za srpski fudbal. Prema mom mišljenju Crvena zvezda ima ekipu za Evropu, ali Partizan je po tom pitanju nešto „tanji“. Zato očekujem da će Zvezda nastaviti da ređa uspehe, a Partizan će morati da se napregne da prođe u grupnu fazu Lige Evrope.

Nenad Stanković – St. Galen, Švajcarska

‘- Mislim da će Crvena zvezda u Bernu uglavnom da se brani, kako ne bi primila gol, a pokušaće iz kontre da postigne bar jedan. Zvezda tako igra u gostima, a onda će u Beogradu pred našom publikom da pobedi Jang Bojs i dođe do Lige šampiona. Dosta toga će zavisiti i od sudije, jer su arbitri rigorozni prema igračima sa Balkana. Ako Zvezda bude uspela da se kvalifikuje u Ligu šampiona, u šta verujem, onda je dalje sve moguće. Još je sveže i pamtimo kako je Zvezda igrala prošle godine protiv Liverpula u Beogradu, kada smo dobili Engleze sa 2:0. Što se tiče Partizana igraju dosta borbeno i hrabro, dobili su nova pojačanja, Japanca Asana i Izraelca Natka i verujem da će pobediti Molde i igrati u Evropi.

Novica Bubulović – Goldah, Švajcarska

– Zvezda će preko Jang Bojsa da se kvalifikuje u grupnu fazu Lige šampiona, pošto je šampion Švajcarske prilično slabija ekipa od crveno-belih, a moramo računati i to, da je Zvezda iskusnija, da je to klub koji ima veći staž u evropskim takmičenjima. Što se Partizana tiče ne verujem da će proći dalje, ali kako su igrali nekoliko prethodnih utakmica, a uz to dobili i nova pojačanja, sve je otvoreno.

Igor Đurđević – Brizbejn, Australija

– Ubeđen sam da će se Zvezda ponovo plasirati u Ligu šampiona. Ima problema zbog povreda i suspenzija, ali ni Jang Bojs nije u boljem položaju, a već je ne tako davno eliminisan od Partizana. Crno-belima neće biti lako protiv Moldea koji je u punom takmičarskom ritmu. Imam osećaj da će eliminisati i drugu ekipu iz Srbije.

Milan Prekajski – Bratislava, Slovačka

– Svi bismo voleli da naši klubovi što dalje doguraju u evrokupovima i poprave koeficijente. Samo stanje srpskog fudbala je katastrofalno. Tako da jedino što nam ostaje je nada u plasman u grupne faze i to ako Bog da!

Mladen Radanović – Erkrat, Nemačka

‘- Pošto je šampion Švajcarske prodao svog najboljeg igrača Frankfurtu, Jang Bojs sada nije jači od Kopenhagena pa su šanse Zvezde izjednačene 50:50. Poučen onim što je Crvena zvezda uradila od kada je Milojević trener treba se nadati da će se istorija ponoviti i da će naš najtrofejniji klub drugu sezonu zaredom da izbori Ligu šampiona. Međutim, to je samo dobro zbog finansijske dobiti, ali ako bi se gledao takmičarski duh možda bi bilo bolje da igra Ligu Evrope tamo bi mogla da napravi bolji rezultat. Što se Partizana tiče smatram da je blagi favorit (60:40) u dvomeču sa norveškim Moldeom pogotovo ako bi pravo nastupa imao najveće pojačanje ovog leta Bibras Natko. Mislim da norveški fudbal nije toliko jak, ali to ne znači da će crno-beli obezbediti fudbalsku jesen u Evropi pogotovo što često nismo opravdali ulogu favorita. Bilo bi dobro da oba naša kluba nastave takmičenje u evropskim kupovima jer bi prihodi od toga poboljšali lošu finansijsku situaciju, ali i zbog koeficijenta koji je veoma bitan.

Velibor Čolović – Toronto, Kanada

– Verujem da će oba naša kluba biti uspešna i da će se, ne samo takmičiti u grupnim fazama Lige šampiona i Lige Evrope, već će i prezimiti u Evropi. Srpski fudbal to i zaslužuje, ali potrebno je i malo sreće sa žrebom kada se budu formirale grupe. Uz taj neophodan faktor verujem da će u Beogradu i na proleće gostovati veliki evropski klubovi.

Чланак Srcem protiv miliona: Dokle mogu Crvena zvezda i Partizan u Evropi? се појављује прво на Vesti online.

Original Article