Srbin okupio Bugare u kolo

Posle više od godinu dana od izbijanja pandemije korona virusa, maski, mera, distance, zaključanosti, svi su jedva dočekali da se život, makar delimično, vrati u normalne tokove. Ponovo se, polako, svi vraćaju onome što je bilo zabranjeno godinu dana – okupljanjima, druženjima, pesmi, igri, željni da u tome pronađu oduška svakodnevnim problemima i brigama.

Tako su se pre nekoliko dana u Donauparku u Beču okupili veterani bugarskog Kulturno-umetničkog društva Kitka, na poziv srpskog koreografa Zlatka Miladinovića Zajka, koji igra u tom društvu, pa se u srcu Beča zaorilo srpsko, bugarsko, ali i grčko kolo.

Miladinović, poznati bečki koreograf, ističe da svaki trenutak treba iskoristiti za druženje i igru.

KUD Kitka blisko sarađuje sa Kulturno-umetničkim društvom Srbija iz Beča, koje vodi Miladinović.

– Skupili smo se da iskoristimo lepo vreme i svaki trenutak u kojem možemo da igramo. Pandemija nam je pokazala da to nije nešto što se podrazumeva i da treba da iskoristimo svaki momenat za okupljanje – kaže Miladinović.

Poziv folklorašima uputio je preko društvenih mreža, a na odgovor nije trebalo dugo čekati.

– Brzo smo se dogovorili da se okupimo i time otvorimo sezonu. Kao i uvek, uz muziku i kolo, koje se igralo šest-sedam sati. A, igralo se grčko, bugarsko, srpsko kolo – priča on.

Savetuje da se svaki slobodan trenutak koristi za druženje, pesmu i igru.

Dodaje da u KUD Kitka igra već šest godina, jer ga to ispunjava, pošto bugarski folklor ima dosta komplikovanih ritmova i teških koraka.

– Bugari su narod koji ima veliku ljubav prema pesmi i tradiciji, slično kao i srpski. KUD Srbija takođe već dugo sarađuje sa njima – kaže Miladinović.

Želja mu je da i KUD Srbija posle letnje, odnosno korona pauze ponovo počne rad.

– Međutim, svi čekamo šta će da se desi. Videćemo da li će posle početka školske godine, biti novih mera i na osnovu toga odlučićemo kako dalje dodaje naš sagovornik.

Zzelja mu je da u KUD Srbija nastavi da neguje srpsku tradiciju i kulturu, ali sve zavisi od epidemioloških mera, koje su članovima udruženja više meseci bile prepreka za delovanje.

Iskoristili lepo vreme: Druženje na otvorenom

Hor za veterane

Miladinović dodaje da u KUD Srbija sada postoje tri grupe folklora, a u planu je formiranje horske sekcije.

– Cilj mi je da omogućim i starijima da se druže i pevaju, zato radimo sa veteranima i otvaramo horsku sekciju.

Чланак Srbin okupio Bugare u kolo се појављује прво на Vesti online.

Original Article