Srbin iz Švedske režiser Evrosonga

Sven Stojanović na čelu predstojećeg muzičkog karavana Evrope

Do sada je režirao TV prenose Evrosonga u Rigi, Istanbulu i Ukrajini. Prvi put zbog prenosa takmičenja za Pesmu Evrovizije u Beograd došao početkom septembra prošle godine i pošto je video Beogradsku arenu koja mu se dopala, konstatovao da ima mogućnosti koje nisu imale dvorane iz kojih je do sada prenošeno takmičenje
Ovih dana u Beogradu ponovo boravi reditelj Sven Stojanović, švedski televizijski režiser srpskog porekla koji će režirati prenose Pesme Evrovizije iz Beograda.

Kako se po imenu i tome kako na Javnom servisu govore o njemu da zaključiti Sven Stojanović je naše gore list. On je naime čovek kome je otac Srbin, majka Hrvatica koji je rođen i živi u Švedskoj i koji je već režirao TV prenose Evrosonga iz Rige, Istanbula i Kijeva.

Kako je izjavljivao režija Pesme Evrovizije jedan je od najvećih poslova u svetu zabave, pogotovo kada je reč o televizijskim prenosima, te je velika čast što radi taj posao i da će pokušati da napravi spektakl koji do sada nije viđen.

Stojanović je prvi put zbog Evrosonga u Beograd došao početkom septembra prošle godine i pošto je video Beogradsku arenu koja mu se dopala konstatovao da ima mogućnosti koje nisu imale dvorane iz kojih je do sada prenošeno takmičenje, te da je to dodatna inspiracija za njega.

Kako je rekao Arena je najlepša hala u kojoj je do sada radio i savršena je za događaj koji se sprema kako kapacitetom tako i veličinom, dok su izgled hale i sedišta je idealni za kamere i osvetljenje. Sven Stojanović se novog posla prihvata posle dva zanimljiva projekta koji su dobar trening za još jedan veliki posao kakav je režiranje takmičenja za Pesmu Evrovizije, za njim su, naime švedski izbor za Pesmu Evrovizije i Melodifestivalen.

Stojanović će u Beogradu ostati do kraja takmičenja, što je prilika da upozna zemlju porekla, budući da je, kako je ranije izjavio u domaćoj štampi, u bivšu Jugoslaviju dolazio od malih nogu i da su svi njegovi rođaci sa ovih prostora te je posao u Beogradu za njega dodatna čast.

U međuvremenu, brojna ekipa RTS-a i Stojanović sve užurbanije rade.
– Trenutno smo u fazi produkcije u kojoj se tek očekuje da svi delići slagalice dođu na svoje mesto i sve počne da dobija konačni oblik-rekao je Stojanović za Glas između dva sastanka.
Sven Stojanović je produkciju svog prvog takmičenja za Pesmu Evrovizije radio sa 32 godine još 2000. godine, kada je bio koproducent Evrosonga u Stokholmu zajedno sa Markusom Bratenom.