SRBIJA SUDI USTAŠAMA?

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković posetio je u okviru trodnevne posete Izraelu i Institut „Simon Vizental“ u Jerusalimu. Direktor ove ustanove Efraim Zurof predao je Draškoviću tri dosijea ratnih zločinaca iz Drugog svetskog rata.

Reč je o šefu ustaške policije u Požegi Milivoju Ašneru, bivšem ustaškom komandantu Dubrovnika Ivi Rojnici i Šandoru Kepiru, koji je za vreme Drugog svetskog rata, kao mađarski policajac, učestvovao u ratnim zločinima u Vojvodini.
Drašković je kazao da će odmah po povratku u Srbiju obavestiti Vladu Srbije o tome i dodao da ratni zločini ne smeju da budu nekažnjeni.

Prednost

Direktor „Vizental centra“ istakao je da je u slučaju Rojnice i Ašnera reč o zločinima koji su počinjeni nad Srbima u Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata, tako da i Srbija i Hrvatska imaju pravo da zatraže izručenje.
– Ovo ne može i ne bi trebalo da bude urađeno bez Srbije. Očekujemo reakciju Ministarstva pravde Srbije. Razgovarao sam sa Borisom Tadićem i mislim da postoji volja u Srbiji za saradnju, ali pitanje je da li politička administracija može da uradi to što mora biti urađeno – kazao je Zurof i dodao da će danas razgovarati telefonom sa srpskim ministrom pravde Zoranom Stojkovićem.

U Tužilaštvu za ratne zločine Srbije tvrde da su sposobni da procesuiraju ove slučajeve, ali da o tome mora da se odluči najpre na državnom nivou.
– Tužilaštvo može da vodi postupak, ali država je ta koja mora da podnese zahtev za ekstradiciju osumnjičenih. Teoretski taj zahtev može da podnese i Srbija, zato što je na njenoj teritoriji počinjen zločin, ali i Hrvatska, zato što je reč o njenim državljanima. Istovremeno, taj proces bi mogao da se vodi i u toj trećoj zemlji gde se optuženi nalaze ili ta država jednostavno može da odluči kome da isporuči te ljude – kaže portparol Tužilaštva Bruno Vekarić.
Prema njegovim rečima oni ne raspolažu obimnom dokumentacijom o slučajevima ratnog zločina u Vojvodini.
– O tim slučajevima imamo malo podataka. Još se nismo bavili slučajevima ratnog zločina počinjenog za vreme Drugog svetskog rata u Vojvodini – objašnjava Vekarić.

Jedan od osumnjičenih za ove zločine, Milivoj – đuro Ašner (92) koji živi u Austriji, u Klagenfurtu pod imenom Georg Ašner nedavno je izjavio da je „nevin i da je u stvari on žrtva komunista“.
– Laž je da sam kriv za smrt Jevreja i Srba. Neka daju imena tih Jevreja i Srba za čiju sam smrt odgovoran, ne mogu, jer takvi ne postoje – tvrdi Milivoj Ašner i kaže da on u NDH nije obavljao nikakvu značajnu funkciju.
Alen Budaj, istražitelj jerusalimskog centra „Simon Vizental“, tvrdi da protiv Ašnera postoje neoborivi dokazi da je bio istaknuti ustaša.
– Milivoj Ašner bio je krvolok za Jevreje, Srbe i Rome u Hrvatskoj za vreme Drugog svetskog rata. Ašner je boravio u Hrvatskoj u periodu od 1991. do 2004. godine. Ali, tada je bio pod zaštitom Franje Tuđmana kao, uostalom, i mnogi drugi ustaški zločinci iz perioda Drugog svetskog rata – kaže Budaj.
Hrvatska je 2004. godine tražila Ašnerovo izručenje, ali je tada Austrija odbila poternicu iz Zagreba.