Srbija se nije uskladila sa pet novih odluka Saveta EU povodom Ukrajine

srbija-se-nije-uskladila-sa-pet-novih-odluka-saveta-eu-povodom-ukrajine
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

(Beta) – Srbija je ponovo jedina zemlja kandidat za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu koja se  nije uskladila sa novim odlukama Saveta EU o restriktivnim merama zbog podrivanja i pretnji teritorijalnom integritetu, suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine ili destabilizacije situacije u toj zemlji.

Kako je saopštio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borrell), Savet EU je od 3. decembra do 16. decembra doneo pet odluka o restriktivnim merama zbog Ukrajine – CFSP 2022/2369, 2022/2432,  2022/2477, 2022/2478 i 2022/2479.

Sa novim odlukama Saveta EU uskladile su se sve ostale zemlje kandidati za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu – Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija, BiH.

Te zemlje će obezbediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa odlukama Saveta a EU prima na znanje tu posvećenost i pozdravlja je, dodao je Borel u saopštenju.Sbija je jedina zemlja kandidat za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila ni sa šest prethodnih odluka o restriktivnim merama zbog Ukrajine koje su  donete u julu, septembru i novembru prošle godine.

Nije se uskladila ni sa julskom odlukom Saveta EU o primeni posebnih mera u borbi protiv terorizma, kao ni sa odlukama Saveta EU o restriktivnim merama zbog situacije u Iranu usvojenim početkom decembra i u junu 2022.

Originalni tekst