Srbija na vezi – region, RTS Svet, 18.55

Među najvažnijim događajima prošle nedelje u regionu svakako je obeležavanje 74. godišnjice proboja logoraša iz hrvatskog ustaškog logora Jasenovac iz vremena Drugog svetskog rata.

Kako je ceremonija protekla kod spomen-obeležja u Jasenovcu, u Hrvatskoj, a kako sa druge strane Save, u Donjoj Gradini, u Republici Srpskoj, videćemo iz izveštaja koji su nam poslale kolege iz Radio televizije Republike Srpske.

Na prošlonedeljnoj konferenciji za medije u Ministarstvu za kulturu i informisanje najavljeno je snimanje dugo najavljivanog filma o srpskom stradanju u logoru Jasenovac. O projektu za našu emisiju govore ministar Vladan Vukosavljević i reditelj Emir Kusturica.

U emisiji ćemo čuti i šta je o najavljenom filmu o Jasenovcu i svojoj saradnji sa rediteljem Emirom Kusturicom, za emisiju rekao izraelski istoričar Gideon Grajf, inače autor romana po kome je snimljen poznati holivudski film, dobitnik oskara – „Šaulov sin".

U emisiji će gostovati istoričar dr Milan Gulić, koautor monografije "Kordun od vojne granice do Republike Srpske Krajine 1881-1995".

Iz sadržaja emisije izdvojićemo i prilog Diane Kondić Đurić sa izložbe u Budimpešti, o velikom srpskom pesniku Dušku Radoviću, 35 godina od njegove smrti, kao i prilog Nikole Lakića o prošlonedeljnom izglasavanju Dana Svetog Save za državni praznik u susednoj Rumuniji.

Urednici emisije su Milena Vujović i Miroslav Karlica.

Reditelj Maja Mandić

Original Article

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.