Srbija na pragu

Košarkaški klub “Srbija” iz Malmea u skromnim uslovima niže uspehe i sve je bliže da ostvari podvig kakav se retko viđa. Posle 11 kola ubedljivo vodi u Drugoj ligi Švedske, bez poraza, pa je na pragu najvišeg ranga.
Njen kvalitet na terenu nikada nije bio sporan, ali je problem finansiranja i dalje opterećuje da se nameće pitanje – ima li svrhe da se hvata ukoštac sa profesionalnim klubovima. Kako naći 400.000 evra koliko košta dvogodišnji ugovor za ulazak u elitu.

“Srbija” iz Malmea je dočekala Novu godinu na čelnoj poziciji. U preostalih devet kola ekipa gostuje čak šest puta, ali to ne bi trebalo da bude problem, jer je tim, predvođen trenerom Goranom Vidakovićem, pokazao da trenutno pripada samom vrhu švedske košarke. Ekipe iz najvišeg ranga Švedske imaju po jednog ili dvojicu američkih igrača bez kojih ne bi mogle da računaju na pobedu protiv “Srbije”. Ekipa “Srbija” iz Malmea, po ocenama mnogih poznavalaca švedske košarke, ima kvalitet za elitu. Da li ćemo se uskoro naći u njoj, ovde o tome ne odlučuju rezultati na terenu, već finansije. Trenutno klub nema dovoljno jakih sponzora koji bi mu pomogli da ostvari taj cilj.
“Srbija” iz Malmea izgleda baš onako kako bi Evropska zajednica želela da vidi Srbiju – demokratska, bez predrasuda i otvorena za sve. Nekada su u njoj bili samo Srbi, a danas pun doprinos daju Šveđani Jaokim Peterson i Jonatan Folke, Tomi Frederiksen (tata Danac, mama Srpkinja), Markus Velin, Jesi Spongberg.

“Lavovi” za petama
Na tabeli Druge švedske lige “Jug”, posle 11 kola, “Srbija” vodi bez poraza. Ima 22 boda, a prvi pratioci su joj “Lavovi” iz Geteborga i ekipa Varberg iz istoimenog grada. Kruna protekle godine jeste pobeda u 11. kolu na gostovanju protiv Kalmara – 101:95. Istakao se kapiten Milan Jović, već godinama jedan od najboljih drugoligaških igrača u Švedskoj. Postigao je 39 poena, ubacivši devet trojki iz 12 pokušaja.

“Srbija” brani titulu u Cirihu
“Srbija” je u poslednje tri godine šampion “Evropskog prvenstva za naše klubove u dijaspori”. Titule je osvajala u Minhenu, Malmeu i Hamburgu.
Domaćin narednog, sedmog šampionata, jeste košarkaški klub “Radivoj Korać” iz Ciriha. Ideja je da se jubilarno, 10. prvenstvo održi u Beogradu.