Srbija na međunarodnom sajmu knjiga u Pekingu

Kroz niz programa i publikacija biće predstavljeni: srpska književnost, izdavaštvo i kultura. Predstavljanje, kao i ova godina u srpskoj kulturi, će proteći u znaku niza značajnih godišnjica.

Glavne teme ovogodišnjeg nastupa su 810. godišnjica od nastanka Studeničkog tipika Svetog Save, znamenitog spisa ugrađenog u temelje srpske crkve, države i kulture, kao i 800. godišnjica od sticanja srpske crkvene samostalnosti.

Biće obeleženo i više važnih godišnjica velikih srpskih pisaca: navršava se 90 godina od rođenja i 10 godina od smrti Milorada Pavića (1929-2009), 90 godina od rođenja Aleksandra Popovića (1929-1996), 30 godina od smrti Danila Kiša (1935-1989), 70 godina od smrti Rastka Petrovića (1898-1949), 120 godina od rođenja Radeta Drainca (1899-1943)… Stota je godišnjica od objavljivanja prekretničke zbirke pesama Lirika Itake (1919-2019) Miloša Crnjanskog.

Specijalni gosti na štandu Srbije biće profesor Peng Jučao i studenti srpskog jezika na Univerzitetu za strane jezike u Pekingu, kao i savremeni srpski pesnik Petar Matović.

Na ovoj velikoj smotri knjige Srbija i njena kultura posebno će biti predstavljene dvema specijalnim publikacijama na engleskom i kineskom jeziku. U posebnom izdanju Nacionalne revije Srbija na engleskom jeziku (Serbia at Beijing Book Fair 2019), pored glavnih tema nastupa u Pekingu, velika pažnja posvećena je srpsko-kineskim kulturnim vezama, percepciji Kine u srpskoj književnosti XX veka (Crnjanski, Pavlović, Raičković, Popa, D. Andrić, Albahari…), a predstavljeni su i savremeni srpski književnici Ljubivoje Ršumović i Tanja Stupar Trifunović.

Dizajn štanda, produkciju pratećih publikacija i ukupan kreativni koncept nastupa Srbije u Pekingu uradili su Princip Pres i Nacionalna revija Srbija.

"Ovo nije samo promocija srpske književne produkcije već jedan osvrt na značajne jubileje i ličnosti, kao i prilika da i kroz ovu formu predstavimo Srbiju u jednom raskošnom i reprezentativnom svetlu. Vođeni tom idejom snimili smo i promo film o Srbiji iz naše produkcije Od zlata jabuka koji će biti emitovan celo vreme trajanja sajma", kaže za Program za dijasporu RTS-a direktor i glavni urednik Princip Presa i Nacionalne revije Mišo Vujović.

Original Article