Srbija na manifestaciji "Dani konzulata" u Lionu

Region Rona Alpi, sa glavnim gradom Lionom je zbog svoje geografske pozicije drugi po važnosti ekonomski region u Francuskoj, javlja za Program za dijasporu RTS-a Jasmina Zabi (Yasmina Zaabi).

Postojanje konzulata je važno jer olakšava sve administrativne tokove. Konzularno odeljenje kreira ekonomsku i kulturnu razmenu, kako sa regionom i njegovim institucijama, tako i sa lokalnim stanovništvom, strancima i dijasporom.

Srbija se predstavila na ovoj manifestaciji iako nema konzularno odeljenje u Lionu, koje je ukinuto 2009. godine.

U organizciji Ministarstva spoljnih poslova i ambasade Srbije u Parizu, prvi konzul Nina Veličković je i svojim prisustvom doprinela da Srbija bude viđena na događaju gde se predstavilo 70 konzulata.

Uz podršku Nacionalne asocijcije za stare i umetničke zanate i domaću radinost Naše ruke kao i predstavljanje etno zbirke Koreni, narodnih nošnji i rukotvorina Srbije, štand Srbije je bio veoma posećen uprkos septembarskoj vrelini u Lionu.

Gradonačelnik Liona Gérard Collomb je posetio štand Srbije i u razgovoru sa konzulom Ninom Veličković podržao učešće Srbije na ovom važnom diplomatskom događaju u Lionu.