Srbija je najbolja

SRBIJA JE NAJBOLjA
Pobednik Južne grupe Prve lige Švedske, ekipa Srbije, NAJBOLjI JE AMATERSKI KOŠARKAŠKI TIM ŠVEDSKE (timovi izvan elitne serije).
Posle velike borbe, u prekrasnom ambijentu, bodreni od preko hiljadu vatrenih navijača, naši momci su savladali ekipu Polisen iz Štokholma, pobednika Severne grupe, rezltatom 84:75 i time po prvi put u istoriji kluba osvojili laskavu titulu najbolje amaterske ekipe u Švedskoj.
Finalna utakmica je potpuno opravdala pa i prevazišla sva očekivanja ljubitelja košarke u Malmeu. Na sajtu Košarkaškog saveza Švedske (www.basket.se) ova utakmica dobija karakter utakmice godine, ”game of the year”, meč između dve najbolje ekipe u svojim serijama. Bio je to sudar divova, dve izuzetno kvalitetne, rutinirane ekipe, sa pojedincima koji imaju kvalitet za elitnu seriju. Bila je to rovovska borba, gde se nije znao pobednik do poslednjeg sudijskog zvižduka.
Gosti iz Štokholma imali su poensku prednost u toku 30 minuta sve dok Igor Kasalica, sa dve “trojke” nije doneo prednost našem timu, 67:63. Tada je gledalište proključalo i više dileme nije bilo. Do tada izuzetno čvrsta i dobro organizovana odbrana gostiju počinje da se ljulja, napad postaje ishitren i neorganizovan, ruke nesigurne. Nino Zurovac, najbolji u dresu Srbije danas, i Igor Kasalica poengtiraju za Srbiju i stvaraju prednost od osam poena, 76:68 na samo dva minuta do kraja utakmice. Srbija je još jednom u toku ovogodišnjeg Final Four-a preokrenula rezultat u svoju korist. Fantastično!
Ostatak utakmice nije promenio situaciju na terenu osim što je temperatura u publici dostigla tačku ključanja. Iz zvučnika je grmilo – Srbija, Srbija, nigde takve zemlje nema. Baltička dvorana se tresla.
Po ocenama mnogih stručnjka bila je ovo najbolja utakmica u istoriji ovog takmičenja i u to svakako ne treba sumnjati. Da bi sve bilo naj, naj potrudili su se i organizatori ovog turnira, vredni radnici iz SD Srbija, koji su napravili sjajan dekor za ovu izuzetno uzbudljivu predstavu. Da je sve bilo po ukusu ljubitelja košarke potvrđuje i to da su sve gostujuće ekipe izrazile svoje duboko divljenje za organizaciju ovog turnira. Još jednom, puno hvala svim članovima SD Srbije koji su bili, na bilo koji način angažovani i dali svoj doprinos ovom velikom uspehu.
RANIJI POBEDNICI
1997 KFUM Lidingö Basket – KFUM Lidingo Basket
1998 Umeå Nordics – Umeo Nordiks
1999 Akropol BBK – Akropol BBK (Savladao Srbiju u finalu)
2000 Helsingborg Basket – Helsingborg Basket
2001 Helsingborg Basket – Helsingborg Basket
2002 Malbas SLG Öresund – SLG Oresund (Savladao Srbiju u polufinalu 73:72)
2003 Högsbo Basket – Hegsbo Basket

Igrači na slici 2, gornji red: Tomi Frederiksen, Igor Kasalica, Nino Zurovac, Markus Velin, član ekipe Željko Rudaković, Joakim Peterson, Miki Poper, Siniša Prtić, trener Goran Vidaković i sekretar kluba Branko Rodić. Donji red: tehniko Dragan Romčević, Jonatan Folke, Davor Gudelj, kapiten Milan Jović, Jesi Spongberg, Ali Lou i predsednik Srpskog Društva Srbija, Dragan Jovanović.

 Dragan Romčević