Srbi veruju u „crveni“ Beč

Bečlije srpskog porekla na nedavnim izborima za grad i pokrajinu Beč najviše su glasali za Socijaldemokratsku partiju Austrije (SPOe) i Slobodarsku stranku (FPOe), pokazuje istraživanje OGM instituta.

Prema toj analizi izbora, Austrijanci poreklom iz Srbije snažnije su okrenuti ka SPOe (46 odsto) i prema FPOe (9 odsto) nego što je ukupno stanovništvo Beča, jer je za te stranke glasalo 42, odnosno manje od 8 posto.

Slabije su Srbi glasali za Narodnu partiju (OeVP) (16 odsto) i Zelene (12 procenata).

Lista Team HC Štrahe nekadašnjeg lidera FPO Hajnc Kristijana Štrahea koji se na čelu slobodaraca posebno borio za glasove Srba, dobio je oko pet odsto glavova Srba, nešto više nego ukupno stanovništvo (3,5).

U Beču živi više od 220.000 imigranata s austrijskim pasošem, koji su imali pravo glasa na izborima, a ispitivanje OGM je pokazalo da Srbi i Turci preferiraju da glas daju SPO, više nego ukupno stanovništvo austrisjke prestonice. Turci su značajan broj glasova dali i migrantskoj partiji Socijalna Austrija budućnosti (SOeZ).

Što se Turaka tiče, oni su, takođe, pre svega glasali za SPO (45 odsto), ali je na drugom mestu već SOeZ sa 20 procenata.

Jedna ranije objavljena studija o političkom učešću migranata pokazuje jasne razlike između učešća „domaćeg“ stanovništva i onog stranog porekla. Tako je izlaznost među osobama turskog porekla 56 odsto, a kod imigranata iz bivše Jugoslavije 46 procenata.

Чланак Srbi veruju u „crveni“ Beč се појављује прво на Vesti online.

Original Article