Srbi u Trstu

U Arhivu Srbije otvorena je izložba Kultura Srba u Trsrtu 1751-1914. i rezultat je dugogodišnje saradnje Arhiva Srbije, Srpske pravoslavne crkvene opštine i Generalnog konzulata Republike Srbije u Trstu i ustanova kulture tog grada.

Koncipirana je u više tematskih celina koje svedoče o istoriji srpske zajednice u Trstu, građenju dve crkve, srpskim palatama, srpskom pravoslavnom groblju Sveti Đorđe, uglednim srpskim porodicama, Srpskoj školi „Jovan Miletić”, Horu Crkve Svetog Spiridona, Biblioteci i Arhivu Srpske pravoslavne crkvene opštine, o duhovnicima, književnicima i vladarima čija je delatnost uticala na kulturu Srba u Trstu u periodu od 1751. do 1914. godine.

Predstavljeni su istaknuti Srbi koji su imali značajnu ulogu u privrednom životu i urbanističkom razvoju Trsta, kao i u dobrotvornom radu, a značajan deo izložbenog prostora je posvećen Crkvi Sv. Spiridona – od podizanja prve građevine u 18. veku do arhitekture novopodignute crkve, projekata, planova, skica i crteža detalja crkve.

Posetioci imaju priliku da vide i originalna dokumenta iz Arhiva Srbije – memoare prote Mateje Nenadovića u kojima su sadržani podaci o prikupljenoj pomoći Srba u Trstu srpskim ustanicima 1806. godine, diplomatske izveštaje srpskih diplomatskih predstavnika u Trstu, stranu štampu o događajima u Srbiji, kao i knjige iz fonda Stare i retke knjige Biblioteke Arhiva Srbije, kao i važna dokumenta koja se čuvaju u Arhivu Srpske pravoslavne opštine u Trstu.

Postavku prati bogato ilustrovana studija na preko 480 strana koju su priredili Jelica Reljić i Miroslav Perišić, koji su, pored Ane Kos Vujović i autori izložbe.

Izložba je otvorena do 14. marta 2017. godine.