Srbi su zajednica za primer

Dominik Nep, zamenik gradonačelnika Beča i lider Slobodarske partije Austrije u prestonici poručuje da su slobodarci jedina stranka u Austriji koja je oduvek imala istinski dobre odnose sa Srbima i Srbijom. Nep za „Vesti“ ističe, da su dobri kontakti sa srpskom zajednicom prerasli u iskreno prijateljstvo.

Šta je najbolji dokaz prijateljstva FPOe sa Srbima?

– Pre svega FPOe ima i jedinog pravog poslanika srpskog porekla u bečkoj skupštini, a to je Nemanja Damnjanović. Nemanja je i sada visoko pozicioniran na našoj listi kandidata za bečke izbore koji se održavaju u nedelju, a imamo i mnoge druge kandidate srpskog porekla na opštinskom nivou. Moram i da istaknem da je srpska zajednica dala veliki doprinos razvoju austrijskog društva. Srbi su deo našeg društva i žele da u njemu aktivno učestvuju, to je pravi primer integracije.

Austrijski mediji i politički protivnici vam prebacuju da ste protiv stranaca, kako to komentarišete?

– Nisam protiv stranaca, nego protiv onih koji ne žele da se integrišu. Ono što ne želim su migranti koji ne žele da nauče naš jezik, koji odbijaju da se integrišu, koji ne prihvataju naš način života. A to se tiče, pre svega, imigranata iz islamskih zemalja. Oni su stvorili paralelno društvo u Beču, koje je postalo protivteža našem Ja želim da budem zaštitnik svih onih koji su se integrisali i koji ne žele paralelna društva.

Ukazujete na ugroženu bezbednost, šta treba učiniti da Beč bude bezbedniji?

– FPOe želi bezbedan Beč, a sa migrantskim talasom 2015. u Beč je stigao i kriminal i mnoge oblasti grada postale su žarište kriminala. Imamo sada Avganistance, Čečene, Sirijce među kojima je upadljiva stopa kriminala, koji siluju, kradu, biju. Potrebno nam je više policije i oštrije delovanje izvršne vlasti. A migranti koji se ogluše o zakon moraju biti izbačeni iz zemlje.

Dobro sarađuju: Dominik Nep i Ilija Tufegdžić

Kako ocenjujete rezultate aktuelne vlasti u Beču, koju čine Socijaldemokratska partija (SPO) i Zeleni?

– Vladajuća koalicija u prestonici je mnogo toga loše uradila, loše je upravljala gradom što se jasno vidi. Postoji mnogo oblasti u kojima je vlast pokazala da je nekompetentna. Na primer, u oblasti integracije, koja nije bila uspešna, jer imamo paralelna islamska društva u Beču. U zdravstvu je previše šteđeno, imamo malo lekara, što se u ovoj krizi jasno vidi. Kod bezbednosti, pre svega kada je reč o kriminalu migranata predugo se gledalo ustranu. Naš zahtev je da se u novoj vladi Beča mora uvesti resor bezbednosti, čiji bi sekretar aktivno sa policijom i drugim nadležnim institucijama delovao protiv kriminalaca.

Imali ste brojne primedbe na preduzete mere u borbi protiv korona virusa. Gde vidite greške i šta treba menjati?

– Kada je reč o pandemiji korona virusa bečka, ali i savezna vlada preterale su sa mnogim merama, a zbog narandžastog svetla na „korona semaforu“ sada u Beču postoji ekonomska kriza. Opadaju obrti, imamo 170.000 nezaposlenih, više stotina hiljada ljudi radi skraćeno radno vreme. Trebalo bi „korona hiljadarkom“ pomoći svakom Bečliji, ali i direktnim podsticajima preduzeća u cilju očuvanja radnih mesta, jer će se sva težina ekonomske krize osetiti iduće godine. Tada će morati da se vrate krediti, a prestaće uredba o skraćenom radnom vremenu. Od zdravstvene krize nastaće ekonomska, koja će postati socijalna kriza.

Čovek od reči

Ilija Tufegdžić, član predsedništva Slobodarske privrede (FW) i odbornik FPOe u 15. bečkoj opštini pozvao je glasače srpskog porekla da u nedelju izađu na izbore i daju glas FPOe i Dominiku Nepu, jer je, kako ističe, Nep pokazao da stoji iza svoje reči i podrške srpskoj zajednici.

– U suštini, on je jedini lider koji je bio korektan prema srpskoj zajednici i kod kojeg važi data reč. Pokazao je sve ovo vreme korona virusa da podržava male i srednje preduzetnike.

Tufegdžić ističe da će Nep ako dobije snažnu podršku na izborima podržati male i srednje privrednike i srpsku zajednicu.

– Kao što se videlo na nedavnom skupu Zajedno za bolju budućnost veliki broj Srba podržava FPOe i Nepa. On je istinski prijatelj Srba, i to će se videti i posle izbora. Svi ostali političari koji su do sada podržavali srpsku stranu to su činili samo za vreme predizborne kampanje, a posle zaboravljali sve što su obećali, podvukao je on.

Oporaviti privredu

Tufegdžić je najavio da će FPOe posle izbora pokrenuti projekat u koji će biti uključeni srpski privrednici koji žele da doprinesu boljoj budućnosti, a koji ima za cilj izradu koncepta za uvezivanje malih i srednjih preduzetnika. Tufegdžić koji u timu Dominika Nepa ima zaduženje za oblast bezbednosti i okupljanja malih i srednjih preduzetnika poreklom sa prostora bivše Jugoslavije naglašava da nije trebalo, zbog korona virusa, kao što to sada priznaju i stručnjaci, zatvarati privredu, već samo zaštititi starije i bolesne.

– Neophodan je kvalitetan plan kako se ne bi uništila privreda. Ovako će iduće godine teška kriza pogoditi privredu – rekao je Tufegdžić koji se nalazi na 15. mestu liste kandidata FPOe za 15. bečku opštinu.

Чланак Srbi su zajednica za primer се појављује прво на Vesti online.

Original Article