Home DijasporaAustrija Srbi su mnogo dali monarhiji
srbi-su-mnogo-dali-monarhiji

Srbi su mnogo dali monarhiji

by Urednik

Z. Mirković

UKAZAO NA KOMPLEKSNE ODNOSE: Dr Miloš Ković (sa mikrofonom)

Istaknuti srpski istoričar i profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu dr Miloš Ković održao je u Beču predavanje na temu “Habzburška monarhija i Srbi”. Predavanje, u sali Crkve Vaskrsenja Hristovog, održano je u okviru tribine “Susreti i razgovori” koju već dvanaest godina uspešno organizuje SPKD Prosvjeta Austrija.

Veče sa Kovićem je okupilo veliki broj gostiju, a između ostalih prisutni su bili i Nebojša Rodić, ambasador Srbije u Austriji, Mladen Filipović, šef predstavništva Republike Srpske u Austriji, otac Đorđe Pantelić, izaslanik episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja, predstavnici diplomatskog kora, brojni studenti i predstavnici srpskih organizacija u Austriji.

Na početku predavanja, otac Mihailo Smiljanić, član UO Prosvjete, zahvalio je profesoru Koviću na gostovanju, napomenuo da su predavanja ovakve vrste potrebna, koliko u cilju sticanja istorijskog znanja, toliko i u razbijanju predrasuda o odnosu Habzburške monarhije prema Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ali i o potrebi stalne potrage za istinom.

PUNA SALA: U publici diplomate, studenti i predstavnici naših organizacija

Kao čovek koji je potpuno posvećen istorijskoj potrazi za istinom profesor Miloš Ković je podsetio na vezu između Srba i Habzburške monarhije i na sve pozitivne i negativne strane tog odnosa.

– Pred turskom najezdom, Srbi su upravo na teritoriji Habzburške monarhije našli mesto gde će sačuvati mošti svojih svetitelja i vladara, upravo su u njoj našli utočište – istakao je Ković.

On je ukazao i na probleme koji su Srbe tu dočekali, na borbu za očuvanje vere, kulture i jezika, a koji, kako je naveo, ni danas nisu sasvim rešeni, posebno u domenu jezika.

Istoričar Marko Sarić, predsednik odbora SPKD Prosvjeta u Austriji, podsetio je na duboku ukorenjenost Srba u istoriji Habzburške monarhije, ali i njihovo prisustvo u sadašnje vreme u Beču i Austriji. Podsetio je i na desetine hiljada vojnika i oficira koje su Srbi dali carstvu i vojsci Habzburške monarhije.

– I ne samo vojnike, Srbi su monarhiji dali veliki broj uspešnih trgovaca, kompozitora, pisaca, pesnika, slikara, profesora i naučnika. Ovo predavanje posvećeno je svima njima – istakao je Sarić.

Marko Sarić

Dejan Segić, istoričar i član UO Prosvjeta Austrija, skrenuo je pažnju na rad profesora Kovića, na njegovu bogatu biografiju, životnu i profesionalnu.

Briga za Kosmet

Posle predavanja usledila je diskusija sa publikom, a dominirala su pitanja u vezi i sa današnjicom, o problemima sa kojima se Srbi kao narod susreću i bore, a posebno se osetila briga svih prisutnih oko situacije na Kosovu i Metohiji i velika podrška koju Srbi u rasejanju šalju svojim sunarodnicima u ovoj južnoj srpskoj pokrajini.

Detaljnije

Related Posts