Srbi marširali u čast slavnih predaka

srbi-marsirali-u-cast-slavnih-predaka

Vesti

Srpska delegacija ispred Anzak memorijala u Sidneju

Australija je u prošli utorak obeležila još jedan Dan Anzaka, državni praznik posvećen svim vojnicima koji su pali u ratovima ili učestvovali u oružanim sukobima i mirovnim operacijama od 1915. godine, pa do današnjih dana.

U komemorativnim svečanostima i tradicionalnim marševima, pored australijskih vojnih trupa i veterana, učestvovali su borci i potomci savezničkih armija, među kojima su kao i svake godine bili i mnogobrojni Srbi.

Organizovane srpske delegacije marširale su uz rame australijskim niz centralne ulice Sidneja, Melburna i Adelajda, tri grada u kojima decenijama unazad veterani i potomci boraca iz naše zajednice ponosno čine neraskidivi deo svečanih manifestacija za Dan Anzaka.

Na desetine hiljada ljudi okupilo se u Sidneju, Melburnu, Adelajdu, Brizbejnu, Kanberi, Pertu, Darvinu i mnogim manjim gradovima, kako bi se setili svih onih koji su dali živote u dva svetska rata i drugim sukobima širom sveta.

Tradicionalno, najmasovniji skup održan je u Sidneju, gde se duga povorka sa nacionalnim i vojnim zastavama kretala trasom od trga Martin Plejs, pa sve do Ulice Liverpul i Anzak memorijala u Hajd parku.

Brojna srpska delegacija stigla je organizovano iz Srpskog centra u Bonirigu, a na čelu kolone, odmah iza mladića i devojaka u narodnim nošnjama, koji su nosili zastave Srbije i Australije, koračali su ostali, s velikim natpisom “Srpski vojnici i četnici – 1914-1918 i 1941-1945, Solun, Bliski istok, Ravna Gora, Pranjani”.

Veliki broj potomaka srpskih boraca učestvovao je i na maršu u Melburnu, koji je takođe okupio na desetine hiljada učesnika i građana koji su došli da ih pozdrave.

I u Adelajdu su Srbi marširali uz rame sa ostalim saveznicima, pozdravljeni aplauzima okupljenih. U ovom gradu srpska delegacija najduže učestvuje u paradama za Dan Anzaka, a ta tradicija datira još od 1950. godine, zahvaljujući majoru Mihailu Kekoviću, koji je organizovao prvu delegaciju.

Među učesnicima marša i ove godine bio je značajan broj mladih ljudi, koji su ponosno marširali u znak sećanja na svoje pretke i još jednom pokazali da ovu divnu tradiciju ima ko da nasledi i nastavi u srpskoj zajednici.

Sećanje na one koji su se borili za našu slobodu nastaviće zauvek da živi.

U ČAST PREDAKA: Đorđe Manojlović sa šajkačom prati marš srpske delegacije u Sidneju
Predstavnici Srpskih četnika i australijski vojnik posle službe u Blektaunu
Venci na spomeniku đeneralu Draži Mihailoviću u Karum Daunsu
Srpska delegacija na maršu u Adelajdu
Umetnica Su Norman je Danu Anzaka posvetila crtež u pesku
Delegacija iz Melburna

Sofija Urukalo na čelu kolone

Kao i prethodnih godina, na čelu srpske delegacije u Sidneju bila je najstarija među učesnicima iz naše zajednice.

Ravnogorka iz Drugog svetskog rata, pripadnica Dinarske divizije vojvode Momčila Đujića, stotinujednogodišnja Sofija Urukalo ponosno je predvodila srpske veterane i potomke na Dana Anzaka. I ovaj put, baka Sofija je pozdravljena najburnijim aplauzom okupljenih, koji su pratili marš savezničkih zemalja na 25. april.

Polaganje venaca

U jutarnjim satima na Dan Anzaka, srpske delegacije su najpre položile vence na spomenike u nacionalnim kućama – u Centru u sidnejskom Bonirigu, zatim u Nacionalnom centru “Draža Mihailović” u Karum Daunsu u Melburnu i u Srpskom centru “Sveti Sava” u Vudvil Parku u Adelajdu.

Takođe, srpska delegacija učestvovala je i u zvaničnoj ceremoniji RSL Blektaun u Sidneju, gde su članovi Udruženja četnika tradicionalno položili vence na spomenik Anzaka u ovom sidnejskom predgrađu.

Umetnost u pesku

Umetnica iz Adelajda Su Norman privukla je veliku pažnju na društvenim mrežama, gde je na Dan Anzaka objavila fotografiju velikog crteža u pesku, na kojem se vidi vojnik na mrtvoj straži pored groba palog saborca.

Normanova je dobila mnogobrojne pohvale za njen unikatni rad, a podsećanja radi, na istom mestu je prošle godine naslikala profil kraljice Elizabete Druge, odajući time poslednju poštu preminulom monarhu.

Detaljnije