Srbi i palačinke dobitna kombinacija

Kanadski ogranak humanitarne organizacije „Srbi za Srbe“ organizovao je četvrtu „palačinka žurku“ u Srpskom centru u Misisagi. Volonteri ove organizacije ispekli su više od 1000 palačinki, a dve stotine ljudi došlo je da kupovinom – donacijom podrže gradnju nove kuće za porodicu sa puno dece koja živi u teškim uslovima.

Ovoga puta pomoć se prikupljala za osmočlanu porodicu Petrović iz Ripnja kraj Beograda. Tri generacije i četvoro dece žive u dve neuslovne sobice, javlja naša dopisnica iz Kanade Branka Dikanović Trbojević.

Na palačinka žurci skupljeno je tačno 4.750 dolara i taj novac će, uz dodatnik 5.250 dolara iz generalnog fonda kanadskog ogranka, biti prosleđen centrali u Beogradu koja će početi gradnju nove kuće za Petroviće.

„Priprema uspešnog događaja zavisi od timskog rada, a naš tim je bio izuzetan. Zahvaljujući maloj vojsci dobrovoljaca, koji su radili u kuhinji i na posluživanju, akcija je prošla bezprekorno“, kaže Angelina Račić, predsednica organizacije Srbi za Srbe u Kanadi.

Dobitna kombinacija

Organizacija Srbi za Srbe postoji jedanaest godina i ima devet ogranaka u svetu. Svi oni zajedno pomogli su više od hiljadu i sedam stotina porodica sa oko hiljadu dece i to u BIH, Republici Srpskoj, Srbiji i na Kosovu.

Kanadski ogranak je nedavno po prvi put organizovao košarkaško nadmetanje Trojka iz bloka i imali su punu salu i više od sto prijavljenih takmičara. Oni već tradicionalno organizuju veliko božićno humanitarno okupljanje, ali se čini da su Srbi i palačinke – dobitna kombinacija.

Volonteri ove organizacije uvereni su da što više novca prikupe i doniraju da će glasnija biti i njihova poruka ljudima u otadžbini koji se bore da prežive. Uzvratno, što im je velika satisfakcija, povremeno dobiju video zapis u kojima se dečica zahvaljuju Srbima u Kanadi na pomoći.