Sportsko popodne učenika dopunske škole i mladih šahista

Deca su imala priliku da nauče kako su se nekada igrale njihove bake i deke, i aktivno učestvovali u igrama Trule kobile, Nadvlačenje konopca, Između jedne ili dve vatre, Trka u džakovima i druge, saznajemo od učiteljice Vesne Ninić.

Sportske aktivnosti održane sa grupama učenika koji nastavu pohađaju u školi Brunnmatt, Wasgenring i Langi (Pratteln). I naravno, toga dana svi učenici su bili pobednici!

“Važan segment ovih sportskih aktivnosti bio je i šah. U saradnji sa srpskim šahovskim klubom Sorab iz Bazela i Željkom Kneževićem, koji ga vodi, organizovali smo turnire u šahu. Ovim aktivnostima želeli smo kod učenika da podstaknemo želju da se uključe u ovu važnu umno-sportsku aktivnost i da time pokažemo kolko šah utiče na koncentraciju, pažnju, a vrmenom i na bolji uspeh u školi”, kaže učiteljica Vesna Ninić.

Šah može da unapredi koncentraciju, pažnju i sposobnost rešavanja problema, ističe Željko Knežević.

“Deca uče kako da podnesu poraz, ali i kako da se nose u pobedi, a mi vodimo računa o tome da na početku, kao i na kraju svake partije, protivnici jedan drugom pruže ruku u znak poštovanja”, kaže Kneževića.

U svim aktivnostima deca su pokazala izuzetno angažovanje i veliko interesovanje. 

Saradnja sa šahovskim klubom Sorab, koji ove godine slavi 25 godina postojanja i rada, biće nastavljena i u narednom periodu, a u planu su i neki zajednički projekti.

Prema rečima učiteljice, u planu je da se sportske aktivnosti u narednom periodu organizuju najmanje 2 puta u toku školske godine.

Rezultati mini turnira u šahu:

Škola Langi u Prattelnu

Petar Popić – Miloš Đurić 1:0

Nikola Petrović – Danilo Stević 1:0 (uz napomenu da je Nikola 8. r, a Danilo 1. raz)

Kristina Popić – Marija Petrović 1:0

Škola Wasgenring

Damjan Marković – Filip Gloeckner 1:0

Nikola Samardžić – Klara Cvijetić 1:1

Stefan Ilić – Ivona Cvijetić 1:1

Jelena Janković – Milica Božinović 0:0

Jovana Janković – Teodora Stojanović 0:0

Lea Marković – Suzana Spasojević 1:1

Nikola Samardžić – Bojana Kocić 0:1

Najmalađi učesnici u sportskim aktivnostima bili su Luka Gloeckner (6 godina) i Marko Veličković (6 godina), inače i najmlađi učenici srpske škole u ovoj grupi.