SPC doprinosi mirnom suživotu

Srpska pravoslavna crkva važan je deo društva i doprinosi mirnom suživotu u Beču, ocenio je Markus Velbič, generalni sekretar Narodne partije Austrije (OeVP) Beča u nedelju prilikom posete hramu Vaskrsenja Hristova.

Velbič je na liturgiju došao u pratnji svoje saradnice i Zorana Ilića, šefa odborničkog kluba OeVP u 22. bečkoj opštini.

Hram u 2. bečkoj opštini bio je pun vernika, koji su poštovali mere austrijske vlade – nosili su maske sve vreme i držali distancu koliko je to bilo moguće.

Velbič, kojem ovo nije prvi put da poseti neki od srpskih hramova u Beču, naglasio je da je za glavni grad Austrije, grad koji neprestano raste, veoma važan miran suživot vera.

– Srpska pravoslavna crkva je tome doprinela i ima mnogo ljudi koji se angažuju u austrijskom društvu – istakao je Velbič.

Prenoseći pozdrave austrijskog kancelara Sebastijana Kurca, Velbič je kazao da se SPC uzorno pridržava svih mera austrijske vlade.

– Hrišćanska je dužnost da štitimo jedni druge i zato je važno da nosimo maske – naveo je on.

Maske obavezne: Vernici za vreme službe

Velbič je posebno zahvalio sveštenstvu i crkvenoj opštini što i u ovim teškim vremenima uspevaju da održe aktivnosti crkve.

Nastojatelj hrama protoprezviter-stavrofor Drago Vujić istakao je da Velbič i OeVP pomažu Srpskoj pravoslavnoj crkvi i crkvenoj opštini.

– Delimo zajedničke hrišćanske vrednosti i želimo da pokažemo da je Beč grad hrišćanske kulture, na čijim osnovama živimo – rekao je Vujić.

Nastojatelj hrama je posle liturgije i obraćanja vernicima predao gostima prikladne poklone u ime SPC.

Nedeljom dve liturgije

Od ponedeljka su stupile na snagu nove, oštrije mere u borbi protiv širenja korona virusa, što će se odraziti i na crkve. Kako je „Vestima“ rečeno, maske ostaju obavezne, a posebna pažnja posvetiće se držanju distance.

S tim u vezi je odlučeno, kako bi se omogućilo svim vernicima koji to žele da prisustvuju liturgijama, da se nedeljom održe po dve liturgije jer tog dana ima najveći broj vernika.

Чланак SPC doprinosi mirnom suživotu се појављује прво на Vesti online.

Original Article