Spasioče, hranioče… Savo, mironošče… Tebi se mole deca tvoja!

Đaci Jovane Knežević iz Štutgarta na priredbi u hramu Sabora Srba svetih
Foto: J. Knežević

„Savindan – školska slava – učitelje i decu najpre asocira na đačku priredbu u čast Svetom Savi, našem prvom prosvetitelju i učitelju. Nažalost, ni ove školske godine učenici koji pohađaju Dopunsku nastavu na srpskom jeziku nisu imali priliku da se povodom toga okupe i zajedno proslave ovaj sveti dan tradicionalnom Svetosavskom akademijom u Štutgartu. Pa ipak, uprkos neobičnoj situaciji u kojoj smo se našli, potrudili smo se da, koliko je to moguće, izrazimo poštovanje prema zaštitniku srpske pismenosti i škola“, istakla je učiteljica Jovana Knežević.

Njeni đaci u Štutgartu i okolini, recitacijama, pevanjem, a neki i slikanjem, pokazali su i dokazali da slede stope našeg duhovnog vođe učešćem u kratkim filmovima. Na Svetog Savu svaka grupa imala je priliku da pogleda film učenika koji su, nadahnuti Savinom ljubavlju, sa ponosom prihvatili svoj zadatak. Zadovoljni su bili svi, kako učenici, tako i njihovi roditelji, koji su sa oduševljenjem ispratili snimak, koji sigurno nikoga nije ostavio ravnodušnim.

Đaci iz Gibela
Foto: J. Knežević

Nizale su se pesme i recitacije, izvođene iz najdubljeg i najčistijeg u nama – duše i srca, a Himna Svetom Savi orila se u domovima učenika, baš kao u sali punoj publike.

Klaudija Tripković, majka učenice Mile iz Rojtlingena povodom ovogodišnje školske slave je istakla da joj je žao što se slava ni ove godine nije mogla održati tradicionalnom priredbom u Štutgartu. „Utoliko sam zahvalna nastavnicima što su se potrudili da, uprkos otežavajućoj situaciji, podstaknu svoje učenike da nauče pesmice u čast našeg Svetog Save i da očuvaju srpsku svetinju, običaje i nasleđa Nemanjića. Video-snimak je sjajan i prikazuje divnu decu, koja zaslužuju svaku pohvalu i priznanje za dostignuća. Oni su na pravom put. Hvala, deco!“ Njena ćerka Mila je na to dodala da se divi Svetom Savi, njegovoj hrabrosti, delima i bezuslovnoj ljubavi prema svom srpskom narodu. „Zato je lepo što ima toliko pesama i priča o njemu, što ga se sećamo, slavimo i što nam pokazuje kako „koračamo“.“

„Čuvajući ćirilicu, srpsku istoriju i tradiciju od zaborava, učenici su još jednom dokazali da su dostojni reči našeg učenog i mudrog vladike Nikolaja Velimirovića, koji je jednom prilikom rekao: „Obrazovan čovek je onaj koji nosi obraz, lik Božji u svojoj duši i stid na svom licu. Za takvog mi Srbi kažemo da je obrazovan ili obrazit čovek““, dodala je nastavnica Jovana Knežević.

Učenici iz Fojerbaha
Foto: J. Knežević
Mila Tripković
Foto. J. Knežević

Original Article