Snažno nevreme u Skoplju – najmanje 20 mrtvih, šestoro nestalih

U MUP-u strahuju da će broj žrtava da se poveća, rekla je načelnik Sektora Ministarstva unutrašnjih poslova za odnose sa javnošću, Natalija Spirova Kodrić za agenciju Beta. Prema podacima MUP-a, 22 osobe su primljene u bolnice zbog povreda. 

Žrtve su potvrđene u severoistočnim prigradskim naseljima Stajkovci, Smiljkovci, Aračinovo i Čento. 

Od 20 poginulih osoba, 13 ih je identifikovano i predato porodicama, saopšteno je po završetku sastanka Komiteta za krizne situacije, prenela je MIA.

Makedonska policija i vojska u poplavljenim oblastima traže preživele i eventualne nove žrtve. 

“Ovo je katastrofa, ovako nešto nikada nismo doživeli”, rekao je gradonačelnik Skoplja Koče Trajanovski, dodajući da su jake oluje pogodile i severozapadni grad Tetovo i pritom izazvale štetu na objektima, ali ne i žrtve.

Makedonska agencija MIA navodi da će u regionima Skoplja i Tetova, koji su najpogođeniji nevremenom, biti proglašena vanredna situacija u narednih 15 dana.

Formiran je Krizni štab, a ekipa će proceniti štetu na terenu. 

Za sada je obustavljen saobraćaj obilaznicom oko Skoplja. 

Olujno nevreme koje je sinoć pogodilo Skoplje, trajalo je više od pet sati i nanelo veliku štetu. U toku noći pala su 93 litra kiše na kvadratni metar, a u prva dva sata nevremena registrovano je više od 800 gromova.

Veći deo glavnog grada Makedonije je bio poplavljen, voda je ušla u podrume stambenih zgrada, poplavila Klinički centar, kidala drveće…

Rojters javlja da su automobili na putevima ostali zaglavljeni pod vodom i da je neke od njih voda odnela i nekoliko stotina metara dalje u obližnja polja, a da je kružni put oko Skoplja teško oštećen poplavama, dok su neka predgrađa naročito pogođena.

Neke oblasti su ostale bez struje, a stotine kuća i vozila uništeno.

Kiša je jutros stala, ali se večeras ponovo očekuje.

Prema prognozama meteorologa, područje Makedonije će i danas ostati pod uticajem vlažne i nestabilne vazdušne mase sa Mediterana, koja će po podne i uveče doneti promenljivo i nestabilno vreme sa grmljavinom, najpre u zapadnim, a potom i u centralnim i severoistočnim delovima, zaključuje makedonska agencija.