Smotra u Austriji

izvor: dijaspora.tv

Smotra kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji, 34. po redu, održana je u subotu 22. aprila 2017. godine u dvorani Bruknerhaus, nedaleko od centra Linca, u organizaciji Saveza Srba u Austriji. Pobednici ovogodišnje Smotre u ukupnom plasmanu su KUD „Stevan Mokranjac“ iz Beča sa 100 osvojenih poena. Ovo su ujedno bile i kvalifikacije za 22. Evropsku smotru folklora, koja će se 3. i 4. juna održati u Portorožu.

U Lincu  su se u subotu okupili  mladi i deca, iz 12 srpskih klubova iz Austrije, da bi učestvovali na 34. Smotri kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji. Ova smotra se održava svake godine u nekoj drugoj austrijskoj pokrajini, a organizator i domaćin ovogodišnje Smotre je bio Savez Srba u Austriji. Veliku podršku u organizacionom smislu dali su KUD „Ostrog“ iz Linca i Omladinsko udruženje “Gornjak“.

U programu su učestvovali 650 članova srpskih klubova i udruženja iz čitave Austrije. Reč je o najvećoj prezentaciji kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji, uz prisustvo i brojnih gostiju iz austrijskog društvenog i kulturnog života

Svečanom otvaranju prisustvovali su brojni ugledni gosti : prvi savetnik Svetlana Stanković iz Ambasade Repubike Srbije u Beču, Iz Salcburga je došao generalni konzul Nikola Marković, vojni ataše Bosne i Hercegovine u Republici Austriji brigadir Slobodan Tanasilović sa suprugom, kao i magistar Mladen Filipović šef predstavništva Republike Srpske u Beču, član Upravnog odbora Radniče komore Linc, Đuja Tešanović. i mnogi drugi. Umesto gradonačelnika Linca, Klausa Lugera, prisutnima se  obratila Klaudia Han.

Smotru  tradicionalno otvara predsednik Saveza Srba u Austriji,uz intoniranje srpske himne, a ovoga puta je to učinio aktuelni predsednik Darko Jurišić.

Smotra je bila takmičarskog karaktera, u različitim kategorijama takmičenja, a učesnici su nastupali u kategorijama: folklor stariji uzrast i srednji uzrast, izvorno pevanje, solo pevanje i grupe, recitatori, solo muzičari i orkestri, kao i likovni i literarni rad. Žiri je bio u sastavu Bogdanka Đurić, Vilma Niškanović, Mira Drobac i Mirjana Zakić.

Na kraju smotre proglašeni su pobednici u pojedinim kategorijama i podeljeni pehari i priznanja pod medijaskim pokrovitleljstvom  dnevnih novina Vesti. Najviše učesnika bilo je u kategoriji  starijeg uzrasta folklora, gde je sa maksimalnim učinkom sa 100 bodova pobedio KUD „Stevan Mokranjac“ iz Beča sa koreografijom Vašar u Negotinu. Oni su takođe pobedili i u kategorije srednjeg uzrasta.

Plasman – Stariji uzrast:

KUD „Stevan Mokranjac Beč“

KUD „Ostrog Linc“

KUD „Branko Radičević“ Beč

KUD „Mladost“ Leoberzdorf

KUD „Jedinstvo“ Beč

KSZS „Salcburg“

KUD „Opanak“ Sacburg

KUd „Knez Lazar“ Gmunden

KUD „Stevan Sinđelić“ Salcburg

KUD „Semberija i Majevica“ Presbaum

KUD „Trebava“ Salfelden

KUD „Bosiljak“ Vels

Ovo su ujedno bile i kvalifikacije za 22. Evropsku smotru folklora, koja će se 3. i 4. juna održati u Portorožu. Za ovogodišnju Evropsku smotru srpskog folklora, kvalifikovalo se 9 ansambala iz Austrije. Izostalo je učešće brojnih klubova, a posebno, učešće klubova iz pokrajine Gornja Austrija, gde je manifestacija i održana.