Смотра дечјих фолклорних ансамбала Аустрије

Смотра-дечјих-фолклорних-ансамбала-Аустрије

субота, 18.11.2023,  23:27 -> 23:39

Смотра дечјих фолклорних ансамбала Аустрије

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен са координацију активности и мера у области односа са дијаспором Ђорђе Милићевић отворио је у Бечу Смотру дечијих фолклорних ансамбала Аустрије на којој је учествовало више стотина малишана чланова српских фолклорних друштава из целе Аустрије.

„Велико ми је задовољство да сам данас овде са вама, да као министар у Влади Републике Србије могу да отворим ову предивну манифестацију и да вам пренесем подршку нашег председника Александра Вучића и целог државног руководства. Пуно ми је срце када видим ову нашу прелепу младост, нашу децу у српским народним ношњама, која далеко од прадедовских огњишта чувају своју традицију, песму, игру… Која чувају српски језик овде у срцу Аустрије. Драга децо, ви сте будућности српског народа, чувари вредности које су нам драгоцене, и данас смо сви ми овде да вам пружимо подршку“, рекао је министар, који је посебно захвали Александру Саши Станковићу, председнику Аустријског савеза српског фолклора на преданом раду и труду који улаже у очување и промоцију наше богате културне баштине.

„Веома је важно да постоји једна кровна организација, као што је Аустријски савез српског фолклора, која окупља наша фолклорна друштва како би дијаспора могла да заједнички делује ка оставарењу главних циљева – очувању српског идентитета, језика, културе и традиције и промоцији ових вредности широм Аустрије. Веома је важно да будете јединствени, јер наша снага лежи управо у нашем јединству и слози“, поручио је министар Милићевић.

Министар се у Бечу састао и са представницима удружења дијаспоре са којима је на радном састанку разговарао о изради будуће стратегије односа матице и дијаспоре, као и новог закона о Србима у дијаспори и региону.

Detaljnije