Služba traje 30 godina

U Lipštatu, nedaleko od Dortmunda, obeleženo je 30 godina prve liturgije i formiranja Crkvene opštine Sveti Stefan Dečanski.

Svečanosti su uz vernike iz ovog gradića i okoline prisustvovali Filip Pavlović, vicekonzul Srbije u Diseldorfu, bivši predsednici CO i neki od sveštenika koji su opsluživali ovu CO.

Nedeljom i praznicima oko 600 naših zemljaka (koliko ih je pre tri decenije bilo u Lipštatu) su odlazili u Dortmund, u hram Svetog Luke, a među njima je tada zaživela ideja o osnivanju bogoslužbenog mesta. O tim vremenima za „Vesti“ priča Milan Đoković, prvi predsednik CO Lipšat.

– Tih osamdesetih godina prošlog veka smo u Lipsatu osnovali, tada jugoslovenski Klub „Vladimir Bakarić“. Kada su počeli ratni sukoba u zavičaju ni naša društva u dijaspori nisu ostala pošteđena. Udruženje je promenilo ime u „Vuk Karadžić“. Značajan uspeh smo imali kroz plodonosan rad folklorne sekcije. Bili smo veoma aktivni – seća se naš sagovornik koji je u to vreme bio prvi potpredsednik kluba.

On i brojni zemljaci su tada uvideli da im nedostaju bogoslužbeno mesto i naša crkva u kojoj bi se pomolili.

– Pošlo mi je za rukom, uz podršku mnogih dobrih ljudi, da umolimo tadašnjeg vladiku Lavrentija za savet. Dobili smo preporuku da stupimo u kontakt sa bilefeldskim sveštenikom Jojićem. Dogovorili smo se o otvaranju bogoslužbenog mesta u Lipštatu, koje je kasnije preraslo u Crkvenu opštinu Sv. Stefan Dečanski.

Vernici i sveštenici na bogoslužbenom mestu

Uz pomoć prijatelja iz Katoličke crkve u Lipštatu, dozvoljeno nam je korišćenje njihove crkve u Monghauzenu na periferiji grada. Prva liturgiju služena je 22. oktobra 1989. godine. Bio je to veličanstven događaj na kome se okupilo više od 800 vernika koji su doputovali iz cele Severne Rajne Vestfalije.

Naše nemačke prijatelje smo tada iznenadili. Nas je bilo više na prvom bogosluženju nego stanovnika u Monghauzenu. Mislili su da će nas svake nedelje biti toliko. To se ipak nije desilo. Na tom bogoslužbenom mestu nalazimo se evo i danas, kad slavimo 30 godina – kaže Milan Đoković.

Na slavlju se ovaj put okupilo oko 250 prisutnih gostiju i vernika. Domaćin slavlja bila je porodica Dušana Malinovića, a nadležni sveštenik Marko Radmilo pozdravio je prisutne za svim stolovima u sali i zahvalio za sva dobra koja su činili i čine za svoju Crkvenu opštinu. Folkloraši „Njegoša“ iz Hama su svojim nastupom oduševili sve prisutne.

Predsednici i sveštenici

Prvi predsednik CO bio je Milan Đoković, drugi Nedeljko Vidović, a treći i aktuelni je Dušan Malinović. Uz njih su sve ove godine aktivno delovali: Nedeljko Pejić, Ranko Marjanović, Milan Jerković, Jasenko Todić, Sredo Grabovica, Ljuban Zlatović, Dragan Trkulja i Slavko Kaurin.

CO Sv. Stefan Dečanski opsluživali su sveštenici: Dragoljub Jojić, Bogdan Smiljić, Branislav Čortanovački, Dragan Đuričić, Nikola Škrbić, Đorđe Trajković, Siniša Vujasinović, Radomir Kolundžić, Aleksandar Perković i aktuelni Marko Radmilo.

Deci na Kosmetu 1.000 evra

U toku večeri prikupljana je pomoć za decu Kosova i Metohije. Tačno 1.000 evra biće dostavljeno Fondaciji Svi za Kosmet.

Nedeljko Pejić i prota Radmilo

Zahvalnice

Crkveno-opštinska uprava na čelu sa nadležnim sveštenikom Markom Radmilom dodelila je zahvalnice vernicima i sveštenicima: Bogdanu Smiljiću, Branislavu Čortanovačkom, Đorđi Trajkoviću, Siniši Vujasinoviću, Radomiru Kolundžiću i Aleksandru Perkoviću.

Zahvalnice neimarima CO Lipštat uručene su: Milanu Đokoviću prvom predsedniku, Nedeljku Vidoviću drugom predsedniku, Dušanu Malinoviću aktuelnom predsedniku, Draganu Trkulji potpredsedniku i dobrotvorima Nedeljku Pejiću, Milanu Jerkoviću, Ranku Marjanoviću, Ljubanu Zlatoviću i Aleksandri i Ljubici Marjanović.

Чланак Služba traje 30 godina се појављује прво на Vesti online.

Original Article