Slavlje sa mitropolitom i diplomatama

U nedelju je Pravoslavna parohija Sveti Luka u italijanskoj Vićenci proslavila hramovnu slavu. Svetu liturgiju, uz sasluženje protonamesnika Milivoja Topića, služio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cele Italije Jovan Pavlović i to u „pozajmljenom“, katoličkom hramu, jer Srbi u Vićenci, nažalost, još nemaju svoj vlastiti duhovni „krov nad glavom“.

Ovaj događaj pored mnogobrojnih Srba koji žive i rade u ovom gradu, uveličali su svojim prisustvom i diplomate – Darko Tanasković, ambasador SCG u Vatikanu sa suprugom, te Dejana Peruničić, konzul SCG u Trstu, sa svojom porodicom.

Dobro se snašli

U Vićenci trenutno živi nekoliko hiljada Srba, a većina ih je pristigla tokom poslednjeg rata na prostorima nekadašnje Jugoslavije. Naši ljudi su se uglavnom dobro snašli, imaju stalna zaposlenja, deca im idu u vrtiće i škole. Od 1994. godine postoji i Pravoslavna parohija Sveti Luka, a služba se u iznajmljenim prostorima služi dva do tri puta mesečno.

Posle crkvenog obreda, u obližnjem restoranu organizovan je slavski ručak kojem je prisustvovao veliki broj pravoslavnih parohijana u Vićenci. Slavski kumovi su ove godine bili Zorica i Mladen Grabovac, a sledeće godine kumstvo su od njih preuzeli Milica i Živa Ilić.
U opušenoj atmosferi, posle ručka, Srbi iz Vićence razgovarali su sa svojim gostima, crkvenim velikodostojnicima i diplomatama.