Slava udruženja "Hercegovac Čikago"

“Živeli i zdravi bili, da pijemo da se veselimo, gospod nas Bog vazda iscelio”, poručio je zdravičar Rajko Draganić na početku skupa.

Bio je to prvi put da je novoosnovano Udruženje Hercegovac u Čikagu obeležilo svoju slavu, Sveti Vasilije Ostroški. Dobrom posetom pokazalo se da u ovom gradu živi značajan broj Hercegovaca i njihovih prijatelja i da imaju želju za ovakim skupovima.

Slavski kolač prerezao je starešina Hrama Starog Vaskrsenja Hristova na Palmer Skveru u Čikagu, otac Mile Subotić, koji je nedavno došao iz Beograda.

“Neka je srećna slava, neka Gospod usliši molitve, da u zdravlju i božijem miru u ovako velikom i Bože zdravlja još većem broju nastavimo da slavimo slavu vašeg udruženja Svetoga Vasilija Ostroškog Čudotvorca na mnogo, mnogo godina”, poručio je otac Mile.

Ovo je inače srpska crkva koja je najbliža strogom centru Čikaga. Osnivač Udruženja je Dušan Magazin.

“Ja se nadam da će to da bude mnogo mnogo masovnije u budućnosti, i samo udruženje će da tako napreduje i da privuče i veći broj omladine i mnogo više članova, tako da tome i težimo. Kad budemo mi ovde toliko ojačali tako da ćemo moći pomoći i našem narodu u otadžbini”, rekao je Magazin.

Posetioci su bili zadovoljni. Bilo je poruka i za stari kraj.

“Želim sestru u Bijeljini pozdraviti i rođake, šuru u Brčkome, imam svastiku u Višegradu, u Zvorniku, sve želim da pozdravim ovim putem”, rekao je Dragan Mijatović.

Pitamo posetioca Vasu Mrkajića da li mu je drago što se prvi put slavi slava Udruženja Hercegovaac u Čikagu.

“Kako ne, ovo je prva slava i drago nam je, normalno. Svake godine će biti više i više”, kaže Vasa.

Ognjen Gligorević se pobrinuo da se čuju i gusle, a sve je završeno, kao i obično, narodnim kolom.

Udruženje Hercegovac Čikago planira da organizuje svoje drugo godišnje poselo ove jeseni u sali Srpskog Sabornog Hrama u Čikagu.