Slava Srpske nacionalne akademije u Torontu

Tako je bilo i ove godine. Posle molitve i lomljenja slavskog kolača koji su sa protom Mihailom Doderom obavili ovogodišnji kumovi, Amra i Dimitrije Porobić, usledile su besede.

Prota Doder je podsetio da je spaljivanje moštiju Sv. Save imalo u srpskom narodu potpuno drugačiji efekat od onoga koje su Turci želeli. Umesto zatiranja pravoslavnog kulta i duha izazvali su sabiranje naroda, istrajnost u veri predaka i novu iskru identiteta.

U besedi pod nazivom Pozdrav rodu, gostujući književnik iz Beograda, Labud Dragić je govorio o današnjem stanju intelektualne svesti i duha u Srbiji podvlačeći potrebu novog sabiranja i odbrane nacionalnog i kulturnog identiteta.

Kada su svojevremeno u SNA za svoju slavu izabrali Spaljivanje moštiju Svetog Save, imali su na umu da njihovoj instituciji priliči da slave velikog srpskog sveca i prosvetitelja, ali su želeli i da se kalendarom odmaknu od brojnih zimskih slava koje u najvećem broju obeležavaju ovdašnji Srbi ali i druga srpska udruženja i organizacije.

Uz slavsko posluženje članovi i prijatelji SNA su se podsećali i kalendara događaja. Prostor SNA je i proteklih meseci bio mesto brojnih, pre svega, književnih večeri i predavanja, ali i izložbi slika ovdašnjih umetnika.

Naredni događaj su majski susreti pisaca kojim će članovi srpsko-kanadskog Udruženja književnika Desanka Maksimović, 16. maja, obeležiti 120. godina od rođenja pesnikinje čije ime nose.

Original Article