Slava Srpske nacionalne akademije u Torontu

Tako je bilo i ove godine. Posle molitve i lomljenja slavskog kolača koji su sa protom Mihailom Doderom obavili ovogodišnji kumovi, Amra i Dimitrije Porobić, usledile su besede.

Prota Doder je podsetio da je spaljivanje moštiju Sv. Save imalo u srpskom narodu potpuno drugačiji efekat od onoga koje su Turci želeli. Umesto zatiranja pravoslavnog kulta i duha izazvali su sabiranje naroda, istrajnost u veri predaka i novu iskru identiteta.

U besedi pod nazivom Pozdrav rodu, gostujući književnik iz Beograda, Labud Dragić je govorio o današnjem stanju intelektualne svesti i duha u Srbiji podvlačeći potrebu novog sabiranja i odbrane nacionalnog i kulturnog identiteta.

Kada su svojevremeno u SNA za svoju slavu izabrali Spaljivanje moštiju Svetog Save, imali su na umu da njihovoj instituciji priliči da slave velikog srpskog sveca i prosvetitelja, ali su želeli i da se kalendarom odmaknu od brojnih zimskih slava koje u najvećem broju obeležavaju ovdašnji Srbi ali i druga srpska udruženja i organizacije.

Uz slavsko posluženje članovi i prijatelji SNA su se podsećali i kalendara događaja. Prostor SNA je i proteklih meseci bio mesto brojnih, pre svega, književnih večeri i predavanja, ali i izložbi slika ovdašnjih umetnika.

Naredni događaj su majski susreti pisaca kojim će članovi srpsko-kanadskog Udruženja književnika Desanka Maksimović, 16. maja, obeležiti 120. godina od rođenja pesnikinje čije ime nose.

Original Article

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.