Slab odziv na protestnom skupu u Becu

Mali boj naših gradana u Austriji odazvao se u subotu na dugo najavljivani „Veliki narodni miting“, u organizaciji srpskih kulturnih udruženja „Glas Srba“, „Dr Nikolaj Velimirovic“, „NJegoš“, „Kruna“,“ Ravnogorac“, kao i odbora Srpskog pokreta obnove za Austriju.
Na Švarcenbergplacu, u blizini Ambasade SRJ, okupilo se svega oko 90 ljudi, koji su došli da protestuju protiv onemogucavanja našim gardanima u inostranstvu da glasaju u zemljama u kojima žive, protiv teške politicke i ekonomske situacije u otadžbini, kao i nepotrebnih neslaganja na politickoj sceni u Srbiji i Crnoj Gori.

Nakon srpske himne, prisutnima obratio se najpre predsednik Srpskog nacionalnog preporoda i književnik Petar Milatovic Ostroški. Nemogucnost naših ljudi u dijspori da glasaju bila ne najviše meta njegove kritike, ali i „rasprodaja državne imovine u otadžbini“.
Nakon demonstracija, jedna delegacija ucesnika skupa predala je ambasadoru SRJ u Austriji Mihajlu Kovacu deklaraciju u kojoj se nalaze zahtevi, pre svega onaj o davanju prava glasa dijaspori, odnosno omogucavanje glasanja izvan otadžbine.
Ambasador Kovac primio je delegaciju i popricao sa njenim clanovima o situaciji u zemlji. On je rekao da je 9. mart i njegov praznik, pošto se i sam borio na ulicama.