Skupljači emocija: 48. Fest otvara “Otac” Srdana Golubovića

Ovogodišnji Fest, 48. po redu, održaće se od 28. februara do 8. marta pod sloganom “Skupljači emocija”, najavljeno je na današnjoj, prvoj konferenciji za novinare u Starom dvoru.

Sekretar za kulturu Ivan Karl istakao je da je svako od članova Odbora festivala, koji čine Damir Handanović, Dragan Jeličić, Dragan Karadžić i Miloš Đukelić, dao svoj maksimum da festival ispadne onako kako se očekuje.

„Glavna promena koja se tiče kontura festivala jeste da će Fest imati jedinstveni takmičarski program. Fest je u proteklih pet godina imao nekoliko takvih programa, a sada smo ga uobličili tako da bude interesantniji i zanimljiviji kako za učesnike tako i za publiku. Dvadeset filmova čini glavni takmičarski program, a nagrada „Beogradski pobednik” biće dodeljena za najbolji film, najbolju režiju, mušku ulogu, žensku ulogu, scenario i za najboljeg debitanta“, rekao je Karl, a prenosi Beoinfo.

On je naglasio da će žiri koji odlučje o nagradama biti petočlani i međunarodni, te da će biti još nekih sporednih programa u kojima će se dodeljivati nagrade.

„Želimo da ovaj takmičarski program objedini nešto što je pre bio glavni takmičarski i program srpskog filma, što znači da će u program ući filmovi iz Srbije, regiona ili iz čitavog sveta po izboru umetničkog direktora. Ideja je da se pod kupolom Festa, pod dva krova – u „Sava centru” i „Kombank dvorani”, susretnu prošlost, sadašnjost i budućnost festivala i da zazuzme ono mesto koje mu pripada po tradiciji, veličini, ali i po svim onim parametrima koje Grad Beograd stvara da bi bio najznačajniji festival na ovim prostorima“, kazao je Karl.

On je naglasio da je Grad Beograd ove godine opredelio 35 miliona dinara za pripreme i organizaciju Festa, ali i da će Cebef preko konkursa Ministarstva kulture aplicirati za devet miliona, koliko je bilo i prošle godine.

„Pored ovih novina, Fest će imati i dobre goste kao i svake prethodne godine. Počasnog „Beogradskog pobednika” dobiće Džon Malkovič, Kosta Gavras i Mira Banjac. Verujem da je ispred nas jedan izuzetan Fest, a mi sad postavljamo snažne temelje kako bi Fest i u budućnosti bio jednako kvalitetan“, zaključio je Ivan Karl.

Dok traje 48. Fest biće održano više od tri stotine projekcija u osam dvorana, čime je zagarantovan dobar i raznovrstan program. Prvi put u „Kombank dvorani” će od 10 časova stariji sugrađani imati pedeset odsto popusta na ulaznice.

48. Fest otvara film “Otac”

Umetnički direktor festivala Jugoslav Pantelić precizirao je da će se za nagradu „Beogradski pobednik” takmičiti dvadeset filmova iz čitavog sveta.

– Fest će otvoriti film „Otac”, reditelja Srdana Golubovića, a reč je o izuzetnom ostvarenju, sa snažnom temom koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim – rekao je Pantelić, nabrojavši još neka atraktivna ostvarenja.

Budi deo Viber Original zajedniceOriginal Article