Skupi hobi

Moje ime je Ljubica Landeka (51.g.) i radim u Britanskom savetu u Beogradu kao rukovodilac umetnickih programa. Odrasla sam sa nekolicinom zivotinja i o njihovoj lepoti me nije trebalo uciti; dovoljno je bilo da posmatram moju majku i brigu koju im je ona ukazivala i ljubav koju su joj oni uzvracali. Moj izbor zivotinja o kojima se brinem jesu macke (najnezasticenije), jer se brzina mog zivljenja i nacin njihovog zivljenja najvise uklapaju.
Izmedju Panceva i Beograda posedujem plac od 8 ari sa 24 kvadratna metra montaznom garazom koju sam koliko-toliko prilagodila ‘azilu’ za mace. Tamo ih je sada 35 plus jedan pas (Hana, 10 meseci) koja se slaze sa njima i cuva ‘kucu’.
Sve su to nadjene, napustene zivotinje (medju njima je i jedna slepa i jedna hednikepirana sa smrskanim kolenom).

U Jugoslaviji, koliko znam, ne postoji azil za mace, a moja namera je da ovaj improvizovani prostor uredim profesionalno, onako kako to odgovara svim standardima i da jednoga dana otvorim i pansion za mace i omogucim ljudima da odu na odmor i ne prepuste svog ljubimca ulici.

Vec pet godina vodim na Radio Pancevu emisiju ‘Nojeva barka’ (svake subote od 1000-1000h) o zivotinjama.

Zato bih molila ljude dobre volje da pomognu koliko mogu. Njihove donacije bi bile utrosene na sledece:
– ishrana + vitamini (konzerve i suva hrana su iz uvoza i veoma skupi)
– sterilizacija
– kastracija
(nazalost ove dve kategorije se moraju obavljati sve dok se njihov broj ne svede na onaj broj koliko ih ljudi zeli; mnogi bi ih hteli ali nemaju uslove da ih drze, nemaju novca za njihovo eventualno lecenje, a da bi ih imali morali bi da imaju i mesto gde ce ih ostavljati kada bi isli na odmor)
– helmetizacija (ciscenje od parazita)
– vakcinacija i revakcinacija
– vakcinisanje protiv besnila
– lecenje
– popravka vec stare ograde i to tako da se ne mogu provlaciti kroz nju i nestajati
– racuni za vodu i struju (zimi je grejanje na struju preko termo-akumulacione peci)
– izgradnja posebnih jedinica (units) za njih; potrebno je izdvojiti majku sa macicima, nove mace koje pristizu na plac (narocito u prolece), a koje mogu nositi neku zarazu (cat flu, paraziti i sl.).
Mislim da je za pocetak dovoljno.

Molila bih da mi se javi ko je zainteresovan; svakako, ako dolazi u zemlju moze obici plac i kontaktirati me u svako doba:

Ljubica Landeka
Dr Kasapinovica 24
26000 Pancevo
Yugoslavia
tel. +381 13 353-272 (uvece)
mob.+381 (0)63 367 072
e-mail: Ljubica@panet.co.yu

Hvala i pozdrav,
Ljubica