Širiti posao u otadžbini

Ambasada Srbije u Bernu i Srpsko-švajcarska poslovna mreža (Serbian Snjiss Business Netnjork – SSBN) organizovali su prvi Serbian teh dej, na kojem je učestvovalo oko 40 vlasnika IT firmi, programera, softver-inženjera, istraživača, studenata na master programima i medicinskih stručnjaka koji se bave povezivanjem informatike sa medicinskim istraživanjima iz cele Švajcarske.

Goran Bradić, ambasador Srbije u Švajcarskoj, istakao je da je važno da se naši stručnjaci i preduzetnici na ovakvim skupovima međusobno upoznaju, da se što bolje svi umreže kako bismo jedni drugima pomogli.

– Glavni cilj trebalo bi da bude proširenje saradnje Srbije i Švajcarske u oblasti visokih tehnologija. Da oni koji u Srbiji već imaju firme, prošire svoje poslovanje, a da oni koji to još nisu učinili, uz iskustva i preporuke kolega, kao i pomoć ambasade i institucija u Srbiji, krenu u osnivanje startapova i preduzeća u otadžbini – rekao je Bradić na prijemu.

Povezivanje medicine i IT sektora: Obraćanje Jelene Skoručak

Prema njegovim rečima prijem je prilika za međusobno upoznavanje.

– Da se što bolje umrežimo i jedni drugima pomognemo. Pojedinci već imaju firme u Srbiji ili su napravljena zajednička srpsko-švajcarska preduzeća, želimo da čujemo njihova iskustva – dobra, ali i ona druga, ako ih ima. Želeo bih da oni svojim iskustvima i pozitivnim pričama privuku i švajcarske partnere i prijatelje, ali i da ohrabre i one među vama koji još razmišljaju i oklevaju da to učine što pre – poručio je on.

Marija Srbljin i Nikola Čutura, predstavnici Srpsko-švajcarske poslovne mreže, zahvalili su Ambasadi Srbije na podršci u organizovanju okupljanja preduzetnika koji su za sada u neformalnom obliku okupljeni na društvenoj mreži Linkedin. Izrazili su želju da se u dogledno vreme zajednički organizuje okupljanje iz sektora medicine i finansijskog sektora.

Jelena Skoručak, naučni istraživač u Dečjoj bolnici u Cirihu, govorila je o potrebi da se objedine medicinska istraživanja i obrada podataka.

Švajcarcima prodajemo znanje

Ambasador je podsetio na značaj IT sektora u Srbiji, u kojem radi oko 35.000 ljudi, pri čemu je vrednost prodaje tih usluga inostranim partnerima sa oko 1,9 milijardi evra dostigla udeo od 10,6 odsto ukupnog izvoza Srbije. Upravo u razmeni usluga sa Švajcarskom, srpske firme ostvaruju značajan suficit – u prošloj godini 182 miliona evra, dok je u razmeni robe plus od 145 miliona evra bio na strani Švajcarske.

Bradić je rekao da je ukupna razmena robe i usluga između dve zemlje, uprkos nepovoljnim okolnostima zbog pandemije korone u 2020. godini zabeležila rast i dostigla nivo od 1,1 milijarde evra, dok podaci za 2021. ukazuju da će pozitivan trend ostati zabeležen i u ovoj godini.

Чланак Širiti posao u otadžbini се појављује прво на Vesti online.

Original Article