Silvija osvojila Margareten

Socijaldemokratska partija Austrije (SPOe) pobedila je na nedeljnim bečkim izborima, a veliki dobitnik je i Narodna partija (OeVP), koja je uspela da udvostruči broj glasova i vrati se na drugu poziciju, dok je Slobodarska stranka (FPOe) izgubila dve trećine glasača.

Kada je reč o srpskim kandidatima za sada je neizvesno da li je neko od njih uspeo da osvoji mandat za Bečku skupštinu. Jedino je gotovo sigurno da je Silvija Janković iz SPOe nova predsednica 5. bečke opštine Margareten, a sasvim sigurno da je Zoran Ilić iz OeVP odbornik u 22. bečkoj opštini Donauštat. Neizvesno je da li će Nemanja Damnjanović (FPOe), doskorašnji poslanik u Bečkoj skupštini, ponovo biti u parlamentu. Prema preliminarnim rezultatima, na osnovu 100 odsto prebrojanih listića predatih na glasačkim mestima, SPOe je osvojila 43,09 odsto glasova, što je 3,5 više nego 2015.

OeVP je osvojila 18,47 odsto glasova, 9,23 odsto više nego na prošlim izborima. Zanimljivo je da je OeVP gotovo u svim bečkim opštinama povratila drugu poziciju. Treća je stranka Zelenih, koja je ovaj put osvojila 12,21 odsto glasova, Četvrta je FPOe koja je osvojila 8,92 odsto glasova, što je 21,87 odsto manje nego 2015.

Dominik Nep, nosilac liste FPOe, kao i drugi čelnici stranke ocenili su da je za ovu situaciju kriv nekadašnji lider Hajnc-Kristijan Štrahe i za njega vezana afera „Ibica“.

Inače, Team HC Strache, stranka kojom je Štrahe pokušao povratak na političku scenu, nije prešla cenzus pošto je osvojila 4,32 odsto glasova.

U bečkoj skupštini naći će se jedino još Neos koji je osvojio 6,92 odsto glasova.

Ovo nisu konačni rezultati jer je oko 40 odsto Bečlija glasalo putem pošte.

Što se konačnih rezultata tiče ništa se neće promeniti u redosledu stranka, samo što će se kod pojedinih procenat osvojenih glasova poboljšati. Tako se procenjuje da će SPOe, uzimajući u obzir glasove predate putem pošte osvojiti 42,2 odsto, OeVP 18,8, Zeleni 14, Neos 7,8, FPOe 7,7, a Team HC Strache 3,6.

Više opcija za koaliciju

Ovi rezultati otvaraju SPOe
mnoge mogućnosti da biraju sa kim će formirati koaliciju. Tako bi mogli nastaviti saradnju sa Zelenima, što bi im obezbedilo komotnu većinu, ali bi mogli da se usude i na „eksperiment“ sa Neosom, sa kojim do sada nikada nisu vladali.

Takođe je moguća koalicija sa OeVP, ali za takav dogovor biće potrebno mnogo više vremena, jer narodnjaci zasigurno neće odustati od svoje politike koju vode na saveznom nivou. Što se saradnje sa FPOe tiče to je vrh SPOe oduvek odbijao i tu promena nema.

Чланак Silvija osvojila Margareten се појављује прво на Vesti online.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)