Sergej Lavrov privatno posetio Crnu Goru

Šef ruske diplomatije je u utorak avionom stigao u Tivat, a zatim se uputio na krstarenje jahtom Bokokotorskim zalivom. Prilikom boravka u Crnoj Gori, kako se navodi, Lavrov se nije sreo ni sa jednim zvaničnikom crnogorskih vlasti, ali ni sa predstavnicima političkih stranaka, bliskih ruskoj vlasti.

Prema navodima, država Crna Gora je preduzela sve bezbednosne mere za siguran boravak Lavrova na njenoj teritoriji, u skladu sa značajem gosta.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov boravio dan i po privatno u Crnoj Gori, gde je iz Porto Montenegra, sa prijateljima krstario Bokokotorskim zalivom na luksuznoj jahti “Anedigmi”, a potom je otputovao u Sloveniju, gde će dočekati ruskog predsednika Vladimira Putina, koji će u poseti toj državi boraviti u subotu 30. jula.

Lavrov je, prema pisanju crnogorskih medija, na tivatski aerodrom doputovao privatnim avionom u utorak popodne, a u Tivtu je boravio do srede uveče.

Zvanično, nije poznat identitet ruskih prijatelja koji su dočekali Lavrova u Tivtu i pružili mu gostoprimstvo.

Da je reč o imućnim ljudima, govori podatak da su ruskog ministra ugostili na jahti marke “Veleslej”“ koja plovi pod malteškom zastavom, a čije sedmično iznajmljivanje košta, prema zvaničnim podacima, kompanije koja ih rentira 220.000 evra. U tu cenu je uračunata i usluga skipera i posade.

Taj tip jahti nije tako redak u crnogorskim vodama i prošlih godina je viđan, ne samo u luci Porto Montenegro, već i vodama oko Budve i Svetog Stefana. Jahta “Anedigmi“” je u utorak veče kružila Bokokorskim zalivom da bi se usidrila u Ljutoj.

Iz restorana “Stari Mlini”“ naručena je i posebna večera – jaretina i hobotnica ispod sača koja je na jahtu dopremljena čamcem.

Nakon kratkog izleta bez politike, Sergej Lavrov je juče napustio Crnu Goru i zaputio se u Sloveniju, gde će u subotu biti u delegaciji sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.