Selaković se sastao sa predsednikom Američko-jevrejskog komiteta

23. septembar 2021. godine

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se danas u Njujorku sa predsednikom Američko-jevrejskog komiteta DejvidomHerisom.

Sagovornici su konstatovali da je prijateljstvo jevrejskog i srpskog naroda iskreno i tradicionalno.

Selaković je istakao da je Srbija prva evropska zemlja koja je usvojilaZakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta. Takođe, podsetio je da je Srbija prva zemlja koja je podržala Balforovu deklaraciju iz 1917. godine.

Ministar je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je izraelska poslovna zajednica prisutna u Srbiji na zavidnom nivou.

Šef srpske diplomatije je rekao da su SAD jedne od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i da su angažmanom ambasadora Đurića te veze ojačane u godini kada obeležavamo 140 godina bilateralnih odnosa naše dve zemlje.

Ministar je naglasio da Srbija želi da ima najbolje odnose sa SAD, kao i da ih unapredimo, naročito u oblasti privrede i povećanja američkih investicija u Srbiji.

Selaković je sagovornika upoznao sa uspesima ekonomskih reformi Srbije u proteklih sedam godina, istakavši da je Srbija promoter pozitivne agende u regionu. To se, prema njegovim rečima, najviše odnosi na inicijativu „OtvoreniBalkan“.

Selaković je rekao da ekonomija može da relaksira političke odnose i istakao da je Srbija zahvalna SAD na podršci toj inicijativi.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.