Selaković sa članovima Predsedništva BiH o intenziviranju bilateralne saradnje

18. mart 2021. godine

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Sarajevu sa članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Na sastanku je konstatovano da je prethodnih nekoliko godina obeleženo poboljšanje odnosa dve države, a članovi Predsedništva BiH izrazili su zahvalnost Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću na solidarnosti u borbi protiv pandemije i doniranim vakcinama protiv virusa korona.

Sagovornici su istakli važnost intenziviranja bilateralnih odnosa i rešavanja otvorenih pitanja iskrenim direktnim dijalogom, bez učešća trećih strana. Ministar Selaković je poručio da je Srbija zainteresovana za očuvanje mira i stabilnosti u regionu, naročito u BiH, te da se zalaže za očuvanje integriteta BiH, kao i Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji podrazumeva postojanje dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Selaković je dodao da je Srbija zahvalna BiH na principijelnom i jasnom stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova i podršci Srbiji u međunarodnim organizacijama po pitanju zahteva Prištine za članstvo.

Na sastanku je istaknuta važnost jačanja ekonomske saradnje, koja, kako je konstatovano, može da dovede do relaksiranja političke atmosfere u regionu, i u tom kontekstu inicijativa „mini šengen“ ocenjena je kao dobra ideja i put ka povezivanju zemalja i naroda na Zapadnom Balkanu, te slobodnom protoku ljudi, robe, usluga i kapitala, i zajedničkom nastupu na trećim tržištima. Sagovornici su podržali inicijativu predsednika Vučića za održavanje ekonomskog foruma Srbije i BiH u Beogradu. Na sastanku se razgovaralo i o važnosti realizacije infrastrukturnih projekata, a kao prioritet je izdvojen auto-put Beograd-Sarajevo, a u narednom periodu i razmatranje rekonstrukcije železničkih veza.

(Visited 1 times, 1 visits today)