Sedamnaesti Festival srpskog filma u Torontu (VIDEO)

Ovogodišnja smotra srpskog filma u Torontu je počela 2. novembra projekcijom ostvarenja „Ime: Dobrica, prezime: nepoznato“ Srđe Penezića, koju je uveličao nosilac naslovne uloge i jedan od gostiju festivala Slavko Štimac.

Na sedamnaestom Festivalu srpskog filma u Torontu, koji traje od 2. do 5. novembra, prikazuje se šest novih dela domaće kinematografije, na dve lokacije u gradu.

Prvo festivalsko veče obeležio je film „Ime: Dobrica, prezime: nepoznato“ Srđe Penezića, uz obraćanje glumca Slavka Štimca koji prvi put boravi u Torontu. Sledećeg dana, na programu je bio „Slepi putnik na brodu ludaka“ reditelja Gorana Markovića, koji je takođe pozdravio zemljake u Kanadi.

„Glavna zasluga festivala je formiranje kulturne publike i to što se preko univerzalnog filmskog jezika održava most sa maticom. Iduće godine slavićemo punoletstvo i moći ću da se pohvalim da smo prikazali više od sto četrdeset domaćih filmova, koje je, ovde u Torontu, pogledalo oko trideset sedam hiljada ljudi“, kaže za RTS osnivač i direktor festivala Nenad Stanković.

Narednih večeri, publika će uživati uz: „Igla ispod praga“ Ivana Marinovića, „Vojna akademija 3“ Dejana Zečevića, „Jesen samuraja“ Danila Bećkovića i „Rekvijem za gospođu J.“ Bojana Vuletića. Svi filmovi, osim „Vojne akademije 3“, titlovani su na engleski jezik, a osnivač festivala je najavio i specijalno veče posvećeno gostima Slavku Štimcu i Goranu Markoviću.

Tekst: Radio-televizija Srbije
Foto: promo Festivala srpskog filma u Torontu