Sećanje na vladiku Milutina

Sredinom protekle sedmice, u Sabornom hramu Svetog velikomučenika Georgija u Kabramati, održan je šestomesečni pomen episkopu valjevskom, vladiki Milutinu. Parastos je služio episkop australijsko-novozelandski Siluan, uz sasluživanje protojereja-stavrofora Miodraga Perića, Đure Đurđevića, Nenada Đurašinovića i Nikole Bilića, kao i protonamesnika Nemanje Mrđenovića i Aleksandra Ivanovića i đakona Miloša Raketića.

U obraćanju nakon parastosa, vladika Siluan je rekao da je odlazak vladike Milutina bio veliki potres za svešteni Sabor arhijereja, za sveštenstvo, monaštvo i verni narod Eparhije valjevske, kao i za celu Srpsku pravoslavnu crkvu.

– Otišao je čovek koji je bio sličan velikim ugodnicima Božijim po svojoj skromnosti, po svome smirenju, po svome životu. Otišao je jedan arhijerej koji je, kada je bilo potrebno podići glas u strašnoj panici i smutnji koja je nastala oko svete evharistije u jeku pandemije, podigao svoj glas i ohrabrio svoje stado, uverivši ga u istinu Božiju, u svetost i snagu svetog pričešća i ohrabrivši ih kao nekada Sveti Ignatije i mnogi drugi oci, pošao na put stradanja svoga Rima gde su ga čekale čeljusti bolesti strašne koja ga je lomila. Vladika se nije predao, nego je uznosio svoje molitve Gospodu i postao hleb ispečen, prinos srpske crkve, i možda kao martir, za mnoge od nas koji smo poklekli i pali, pozvan kao najspremniji da ponese krst stradanja i ode Gospodu svome – rekao je episkop Siluan.

Vladika Milutin je za života ostavio dubok trag i na Petom kontinentu, pošto je od 2003. do 2006. služio kao episkop australijsko-novozelandski. Za episkopa Eparhije valjevske postavljen je 24. septembra 2006. godine, gde je službovao sve do smrti, 30. marta 2020.

Чланак Sećanje na vladiku Milutina се појављује прво на Vesti online.

Original Article

(Visited 2 times, 1 visits today)