Savez Srba Francuske – „Vidovdan nas zove da se složimo”

savez-srba-francuske-–-„vidovdan-nas-zove-da-se-slozimo”
Savez Srba Francuske – „Vidovdan nas zove da se složimo”

Predsednik Saveza Srba Francuske, krovne organizacije Srba na čitavoj teritoriji ove zemlje David Jakovljević uputio je pismo svim članovima sa predlogom da svi u svojim gradovima tj zajednicama obeleže veliki srpski praznik Vidovdan.

„Vidovdan nas zove da se složimo. Da se ujedinimo svi na dan koji je od istorijske važnosti za celi srpski rod. A kako su za istoriju važne pobede i heroji, za sećanje su važne žrtve. Savez Srba Francuske vas poziva da se svi zajedno složimo i obeležimo sećanje na sve ljude i junake koji su dali svoje živote i pre Kosovskog boja a posebno od tada pa do današnjih dana ”, istakao je Jakovljević.

Uprava Saveza je naglasila da podržava sva udruženja i grupne organizacije koje žele da daju doprinos u obeležavanju ovog istorijskog datuma i ujedno apeluje da ovaj Vidovdan bude primer da se pokaže da smo mi Srbi uspešni, pametni, evropski, uredni, demokratski, napredni, razvijeni. „Naša snaga je u jedinstvu, a ne u svađama i razdoru”, naglašeno je.

„Savez Srba uostalom kao i Kosovski zavet, nema za cilj da bilo koga eliminiše, omalovaži, nego naprotiv, da utemelji jevanđeljske vrednosti koje se mogu skupiti u dve koordinate, kako ističe i sam patrijarh Porfirije: ljubav prema Bogu čitavim svojim bićem i ljubav prema drugim ljudima kao prema samom sebi.  “Ako nije tako, to je znak da treba još da rastemo u Hristu”.

Predsednik Saveza Srba Francuske David Jakovljević
Foto: arhiva D. Jakovljević

„Računajući na iskrenu saradnju svih vas, da pokažemo našim prijateljima strancima taj kosovski plam i tu strast ka čuvanju od nezaborava, članovi Saveza Srba Francuske kao krovne organizacije vam pružaju ruku prijateljstva i želi da nas večni Vidovdan okuplja uvek u miru i zdravlju za dobrobit cele srpske zajednice”, naglašeno je u pismu. Srbi i srpska udruženja u celoj Francuskoj kao i potomci Srba su pozvani da se okupe na groblju, pored spomenika ili nekog drugog obeležja vezanim za Srbiju i da sa svojim prijateljima drugih Naroda ponosno obeleže  ovaj dan sa zastavama srpskim na ponos celog srpskog roda.

Ujedno Savez Srba Francuske obaveštava srpsku zajednicu u francuskoj prestonici sa okolinom da će se na Srpskom vojnom groblju Tije pored Pariza ove godine Vidovdan obeležiti u subotu 22. juna, sa početkom u 12.30 časova. „Poklonimo se svim sprskim žrtvama na ovom svetom mestu. Na mestu gde pocivaju srpski borci i junaci razbijmo kletvu cara Lazara i svi zajedno odajmo poštu svim stradalim Srbima od Kosovskog boja do današnjeg dana. 261 Route de Fontainebleuau, 94320 Thiais, France! Vreme je za ujedinjenje! Dođite brojni i ponosno nosite nasu srpsku trobojku!”, stoji na flajeru Saveza Srba Francuske.

Izvor: Rasejanje.info

Detaljnije