Šator u Srbu pomeren deset metara od spomenika

Hrvatska televizija prenosi da, iako je predsednik te stranke Dražen Keleminec prethodno izvestio medije da je od policije dobio usmenu naredbu o uklanjanju šatora do 15 sati, to se nije dogodilo.

Ultimatum je za portal Indeks opovrgao ministar unutrašnjih poslova Vlaho Orepić, koji je rekao da nisu postavili nikakav ultimatum, ali da su jasno dali do znanja da će postupati prema zakonima Hrvatske.

“Odlučno ćemo postupati po zakonima Republike Hrvatske i ničiju samovolju nećemo tolerisati”, rekao je Orepić za taj hrvatski portal.

Iz A-HSP, koja je podigla šator pored spomenika u Srbu kako bi sprečila obeležavanje godišnjice antifašističkog ustanka koji se u tom mestu dogodio 27. jula 1941, poručivali su policiji da joj ne padne na pamet da primenjuje silu jer bi se mogla “zapaliti šibica”.

Stranka je saopštila da je prijavila javno okupljanje i postavljanje šatora čime je, kako navodi, ispunila sve zakonske uslove za javno okupljanje.

U saopštenju stranke se navodi da prostor javnog okupljanja nije u vlasništvu Opštine Gračac, već Republike Hrvatske.

“Autohtona – Hrvatska stranka prava nema nameru da od hrvatske države traži odobrenje za postavljanje šatora i nećemo tražiti od hrvatske države da slobodno hodamo po Srbu, Zagrebu, Splitu ili po drugim delovima Hrvatske.

Direkcija MUP-a u Zagrebu nikada nije dala ultimatum i zabranila postavljanje šatora Milorada Pupovca u Srbu”, navodi se u saopštenju, preneli su hrvatski mediji.

Iz Autohtone – Hrvatske stranke prava su poručili da neće ukloniti šator, a Direkciju MUP-a upozorili da, kako su naveli, ne pokušava silom da ga ukloni jer se “može upaliti šibica i stvoriti problemi koji nikome ne trebaju”.

“Autohtona – Hrvatska stranka prava ne želi nemire i želi samo mir, želimo na miru do 1. avgusta da održimo svoja predavanja o “domovinskom ratu” u Hrvatskoj u Srbu.

Ova stranka je pozvala MUP Hrvatske da se ne svrstava na stranu Milorada Pupovca, već da budu neutralni uz poštovanje zakona.

Pupovac je tim povodom juče izjavio da, ako će se država odnositi prema ovom šatoru kao prema onom prethodnom, onda naravno da se može očekivati svašta.

“Ali ne s naše strane. Mi već godinama pišemo policiji da kontraskupovi koji se organizuju u Srbu predstavljaju izvor pretnji, širenje mržnje i straha za lokalno stanovništvo i revizionistički pokušaj koji država ne bi smela da dopušta”, poručio je Pupovac.

Stanovnici Srba, malog ličkog mesta, u kojem se svake godine obeležava 27. jul, Dan ustanka u Hrvatskoj, uputili su otvoreno pismo hrvatskom državnom vrhu u kojem, kako navode, Srbi i Hrvati antifašisti traže zaštitu državnih institucija i podršku sećanju na otpor upravo profašističkom i pronacističkom ustaškom režimu.

U pismu predsednici Kolindi Grabar Kitarović, premijeru tehničke vlade Tihomiru Oreškoviću, ministrima policije i kulture Vlahu Orepiću i Zlatku Hasanbegoviću, upozorili su da su izloženi konstantnim pritiscima, zastrašivanjima i provociranjima koja, kako kažu, prolaze neometano i nekažnjeno od nadležnih institucija.

“Srpski narod u Srbu kao i sve druge meštane pokušavaju da disciplinuju u uteruju u četiri gola zida naših praznih kuća. Neodgovorni pojedinci, osokoljeni medijskim linčevima, političkom bahatošću, neskrivenim obožavanjem ustaških ideja, ukidanjem slobode govora i reči, bez ikakvih posledica nas provociraju i vređaju. Naša teška svakodnevica i nemaština dodatno je otežana strahom i dozvoljenim zlostavljanjem”, navodi se, između ostalog, u pismu hrvatskom državnom vrhu.

Podsetili su da se poslednja u nizu uvreda i skrnavljenja desila upravo ovih dana dolaskom predstavnika Autohtone Hrvatske stranke prava (A-HSP).