Šator u Srbu nije uklonjen, MUP će postupiti po zakonu

Ministar unutrašnjih poslova u tehničkoj hrvatskoj vladi Vlaho Orepić tvrdi da će to ministarstvo postupiti u skladu sa zakonom kada je reč o uklanjanju šatora Autohtone-Hrvatske stranke prava u Srbu. 

S obzirom na to da je rok za uklanjanje šatora istekao, Orepić nije odgovorio na pitanje regionalne N1 TV da li je u toku uklanjanje šatora.

Ova televizijs, pak, nezvanično saznaje u policiji da je za očekivati da se policijska akcija uklanjanja šatora, ukoliko ga pravaši sami ne sklone, očekuje tokom dana ili, najkasnije, sutra.

 

Iz A-HSP je ranije danas saopšteno da ne nameravaju da uklone šator i pozvala MUP da to ne čini silom jer bi, kako su poručili, “mogla biti zapaljena šibica”. 

Stranka je saopštila da prijavila javno okupljanje i postavljanje šatora čime je, kako navodi, ispunila sve zakonske uslove za javno okupljanje.

U saopštenju stranke se navodi da prostor javnog okupljanja nije u vlasništvu Opštine Gračac, već Republike Hrvatske.

“Autohtona – Hrvatska stranka prava nema nameru da od Hrvatske države traži odobrenje za postavljanje šatora i nećemo tražiti od Hrvatske države da slobodno hodamo po Srbu, Zagrebu, Splitu ili po drugim delovima Hrvatske. Direkcija MUP-a u Zagrebu nikada nije dala ultimatum i zabranila postavljanje šatora Milorada Pupovca u Srbu”, navodi se u saopštenju, preneli su hrvatski mediji.

“Autohtona – Hrvatska stranka prava ne želi nemire i želi samo mir, želimo na miru do 1. avgusta održati svoja predavanja o Domovinskom ratu u Hrvatskoj u Srbu”, navodi ta stranka.

Ova stranka je pozvala MUP Hrvatske da se ne svrstava na stranu Milorada Pupovca već da budu neutralni uz poštovanje zakona.

Pupovac je ovim povodom juče izjavio da, ako će se država odnositi prema ovom šatoru kao prema onom prethodnom, onda naravno da se može očekivati svašta.

“Ali ne s naše strane. Mi već godinama pišemo policiji da kontra skupovi koji se organiziraju u Srbu predstavljaju izvor pretnji, širenje mržnje i straha za lokalno stanovništvo i revizionistički pokušaj koji država ne bi smela dopuštati”, poručio je Pupovac.

Stanovnici Srba, malog ličkog mesta, u kojem se svake godine obeležava 27. juli, Dan ustanka u Hrvatskoj, uputili su otvoreno pismo hrvatskom državnom vrhu u kojem, kako navode, Srbi i Hrvati antifašisti, traže zaštitu državnih institucija i podršku sećanju na otpor upravo profašističkom i pronacističkom ustaškom režimu.

U pismu predsednici Kolindi Grabar Kitarović, premijeru tehničke vlade Tihomiru Oreškoviću, ministrima policije i kulture Vlahu Orepiću i Zlatku Hasanbegoviću, upozorili su da su izloženi konstantnim pritiscima, zastrašivanjima i provociranjima koja, kako kažu, prolaze neometano i nekažnjeno od nadležnih institucija.

“Srpski narod u Srbu kao i sve druge meštane pokušavaju da disciplinuju u uteracuju u četiri gola zida naših praznih kuća. Neodgovorni pojedinci, osokoljeni medijskim linčevima, političkom bahatošću, neskrivenim obožavanjem ustaških ideja, ukidanjem slobode govora i reči, bez ikakvih posledica nas provociraju i vređaju. Naša teška svakodnevnica i nemaština dodatno je otežana strahom i dozvoljenim zlostavljanjem”, navodi se, između ostalog, u pismu hrvatskom državnom vrhu.

Podsetili su da se poslednja u nizu uvreda i skrnavljenja desila upravo ovih dana dolaskom predstavnika Autohtone hrvatske stranke prava (A-HSP).