Sastanak predsednika Vučića sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država

29. april 2021. godine

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Entonija Godfrija, sa kojim je razgovarao o nastavku sprovođenja Vašingtonskog sporazuma i evropskim integracijama, kao i bilateralnoj saradnji, posebno u svetlu obeležavanja 140. Godišnjice diplomatskih odnosa.

Predsednik Vučić je rekao da je dogovor o normalizaciji ekonomskih odnosa postignut u Vašingtonu komplementaran sa aktivnostima EU i korak u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine. „Srbija je uvek spremna za otvoren dijalog sa Prištinom“, istakao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je izrazio zahvalnost na kontinuiranoj podršci Vašingtona putu punopravnog članstva Srbije u EU, koji predstavlja jedan od njenih prioritetnih spoljnopolitičkih ciljeva. „Od velikog značaja nam je američka podrška u procesu evrointegracija naše zemlje. SAD bi mogle da sugerišu svojim evropskim partnerima da je napredak Zapadnog Balkana u oblasti evropskih integracija neophodan, pre svega zbog mogućnosti da i same zemlje kandidati u određenom trenutku osete zamor od konstantnog odsustva napretka. Reforma naših društava je sama po sebi cilj, ali ishod, takođe, mora biti izvestan i jasan“, naglasio je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je rekao da je jačanje saradnje sa SAD jedan od spoljnopolitičkih prioriteta za Srbiju i da veruje da je želja za čvršćim vezama obostrana. Stoga je istakao da bi češće posete na visokom nivou potvrdile takvu opredeljenost dveju zemalja i u isto vreme izrazio nadu da bi američki predsednik mogao da poseti našu zemlju.

Predsednik Vučić i ambasador Godfri su se saglasili da je potrebno više projekata od obostranog interesa i, s tim u vezi, naglasili značaj angažovanja regionalne kancelarije Međunarodne razvojne finansijske korporacije DFC u Beogradu.

Izvor: www.predsednik.rs
Foto:www.predsednik.rs