Saradnja sa dijasporom – ključ privrednog razvoja

saradnja-sa-dijasporom-–-kljuc-privrednog-razvoja

On je u jučerašnjem razgovoru sa Martajnom Plemom, direktorom Međunarodnog centra za razvoj politike migracije, Tamerom Kiličem, predsedavajućim za region Zapadnog Balkana i Turske i Milošem Pavlovićem, predstavnikom projekta „Link ap“, razmenio stavove i ideje o značaju dijaspore u svetu.

Ta poseta predstavlja nastavak sadržajnog dijaloga, započetog na konferenciji koja se početkom ovog meseca održala u Štutgartu pod nazivom „Investiciona i poslovna konferencija za dijasporu“, saopšteno je iz Vlade.

U uvodnom izlaganju, ministar je predstavnike Međunarodnog centra za razvoj politike migracije upoznao sa radom Ministarstva i informisao ih o planovima i programima, kao i o strateškoj viziji Kabineta.

Istakao je da poseban značaj privrednog povezivanja predstavljaju različiti projekti i inicijative u smeru rasta investicija između dijaspore i Srbije, što je ujedno i ključ njenog ekonomskog razvoja i privrednog potencijala.

Direktor Plem je prisutne upoznao sa organizacijom i ciljevima Međunarodnog centra za razvoj politike migracije.

Naglasio je da su ključni segmenti strateškog razvoja povećanje investicionih mogućnosti između Srbije i dijaspore, informisanje o novim mehanizmima za poslovanje u Srbiji, posebne podrške Vlade i EU u cilju povećanja ulaganja investicija kao i promocija posebnih poslovnih potencijala, kao što su razvoj poslovnih inkubatora i uloga mentorstva i liderstva i sve prisutnija oblast medicinskog turizma.

Obe strane strane su definisale strategiju zajedničke saradnje i još jednom istakle važnost povratka međusobnog poverenja i povezivanja dijaspore i matice na svim nivoima, dodaje se u saopštenju.

Detaljnije