Saopstenje za javnost

„Glas Srpskog naroda“ organizacija koja u Svedskoj postiji vec deset godina i Srpski savez, najbrojnija celna srpska organizacija u Skandinaviji, inicijatori su ujedinjenjenog delovanja nase dijaspore. Za svoj primarni cilj GSN je imao i ima dokumentovano iznosenje istine o stradanju srpskog naroda, kao i cinjenice o drugim vaznim desavanjima na prostoru bivse i sadasnje Jugoslavije. Zadnjih meseci obavili smo finalne kontakte, susrete i razgovore sa predstavnicima mnogih organizacija srpske dijaspore po pitanju predstojeceg koordiniranog ujedinjenja Srpske dijaspore u Evropi. S vizijom da ujedinjenje koje je vekovima bilo san svakog iskrenog srbina bude nasa danasnja stvarnost (makar se u ovom trenutku odnosilo samo na srpsku dijasporu Evrope) verujemo da ce nas ovaj cvrsto zakoracen i odlucan korak dovesti do konacnog cilja jedino ako prihvatimo i postujemo sledece smernice:

1. Ujedinjena srpska dijaspora nece tolerisati bilo kakva rivalstva, ispoljavanje mrznje ili stavove koji selektivno izdvajaju ljude ili partije – zbog njihovih politickih opredeljenja.
2. Ujedinjena srpska dijaspora prihvata sve ljude, organizacije, pokrete i partije kojima je ljubav za narod i otadzbinu ispred mrznje prema predhodnim (ili budicim?) vladama i partijama, dakle mrznja koja se ispoljava uglavnom posle prelaska vladajuce partije u opozicionu.
3. Ujedinjena srpska dijaspora postuje svacije politicko opredeljenje (jedno od primarnih ljudskih prava coveka) a vrednovanja organizacija i pojedinaca, koji se pridruzuju nasem pokretu ujedinjenja, zasnovana su iskljucivo na osnovama koje su od opste koristi srpskom narodu i u maticama i u rasejanju.
4. Predsednistvo ujedinjene srpske dijaspore delovace bez pojedinacnog liderstva a njeni clanovi (predstavnici respektivnih zemalja) bice oni za koje smo sigurni da prihvataju sve ljude, bez obzira da li su oni sadasnji ili bivsi cetnici, komunisti, vernici ili ateisti. Jednopartiske vizije, bez obzira da li su u pitanju ranije iskljucivo komunisti a danas jedino „demokrate“, nije osnova ni jednog demokratskog drustva. Mnoge zapadne zemlje imaju svekolike partije suprotnih politickih opredeljenja i stavova a da im to nije smetnja opstem demokratskom i ekonomskom napretku. Naprotiv. Politicki dijalog i ljudsko komunicirane uvek jacaju narod i drzavu.
5. Vodilja i pokretac aktivnosti ujedinjene srpske dijaspore je onaj, medju svim narodima neophodan i normalan nacionializam, rodoljublje i patriotizam, sto je daleko od sovinizma. Takav, pozitivan nacionalizam vrednovan je i na zapadu i na istoku, na severu i na jugu. Svet ima samo te cetiri strane, a Srbi i Srbija su deo tog sveta.

Iz gore navedenih razloga kao i zbog potrebe da ukazemo na cinjenicu da je konstruktivna kritika (i samokritika) proba i potreba nas samih, „Glas Srpskog naroda“ je na svom sastanku u sredu 29. januara 2003. godine doneo odluku da ubuduce izdaje SAOPSTENJA ZA JAVNOST, a koja ce se davati od potrebe komentara, obavestenja ili zvanicnih deklaracija sa susreta srpskih organizacija u zapadnoj Evropi, koja su narednih meseci pred nama.