Saga o viteštvu i plemenitosti

U sedištu beogradskog izdavača Laguna nedavno je predstavljen roman „Plamen sveće“ Milana Jovanovića književnika iz Minhena. Klasična promocija pred publikom je izostala zbog korone.

– Bile su planirane tri u septembru, ali je zbog situacije sa koronom takva promocija odložena do daljnjeg, tako da je umesto pred publikom roman predstavljen kroz intervju koji je dostupan na sajtu izdavača i na Jutjubu – kaže za „Vesti“ Milan Jovanović.

Radnja romana smeštena je u Srbiju u 13. veku i govori o običnim malim ljudima, njihovim sudbinama i univerzalnim vrednostima, a sve je „začinjeno“ autorovom fikcijom. Kroz sudbine ljudi toga vremena govori se o porodicama sa dosta članova što je pravo bogatstvo, koje u to vreme mnogi nisu shvatali. Drugi bitan detalj u romanu je sudbina, ali i važna uloga žene u tadašnjoj Srbiji. Svojevrsna poenta romana „Plamen sveće“ je da težnja da se ima što više uglavnom vodi u nesreću.

– Ono što imamo često je vrednije od onog čemu težimo. Nadam se da sam izbegao, odnosno da nisam glorifikovao srpsku državu toga doba, niti sam otišao u drugu krajnost i priključio se onima koji imaju isključivo mračnu predstavu o tom vremenu, već da sam pronašao balans i čitaocima verno predstavio život, običaje i ljude tog vremena – kaže Milan Jovanović.

Pored štampanog izdanja romana u tiražu od dve hiljade primeraka, roman je objavljen i u elektronskom izdanju na stranicama Laguna.rs
i Delfi.rs.

Milan Jovanović je objavljivao prozu u više časopisa, a zastupljen je i u pojedinim zajedničkim zbornicima. Dobitnik je književne nagrade „Andra Gavrilović“ i Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije.

Neki od njegovih romana su prevedeni i na druge jezike. Tako je na bugarski jezik 2014. preveden i u Sofiji objavljen roman „Teodora“, a u pripremi je da do kraja godine na bugarskom bude objavljen i njegov roman „Staklena mastionica“.

Dve decenije u Minhenu

Milan Jovanović je rođen 1967. godine u Smederevskoj Palanci. Školovao se u Kusatku, Smederevskoj Palanci i Beogradu. Na Pravnom fakultetu Beogradskog univerziteta diplomirao je 1994. godine a 1997. godine položio je pravosudni ispit. Sa porodicom dve decenije živi u Minhenu, gde je napisao većinu dela iz svog stvaralačkog opusa. Prvi roman „Monah“ objavio je 2002. godine, a zatim romane „Ratnik“, „Zimovanje na primorju“ ,“Teodora“ , „Gospodar“ , „Nesanica“ , „Malo dvorište“, „Staklena mastionica“ i „Knjiga pravila“. Autor je i dve knjige priča: „Grob na Vučjem dolu i druge priče“ i „Glasovi prošlosti“.

Чланак Saga o viteštvu i plemenitosti се појављује прво на Vesti online.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)