Sadili cveće učili o korenima

Učenici dopunske škole na srpskom jeziku u Hesenu su okviru časova slobodnih aktivnosti imali akciju sadnje cveća u porti hrama Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu.

U akciji su učestvovali đaci koji pohađaju časove kod nastavnica Sonje Zrnić, Tatjane Milanković i Tanja Nedeljković, a sve pod budnim okom Mirjane Borić koja je pripremila lukovice sa sadnju, a posle je svu decu počastila palačinkama.

– Danas smo na praktičan način učili o našem poreklu i našim korenima. Ova akcija ima simbolično značenje, jer kao što sve biljke imaju korene, tako i deca imaju svoje korene koje moraju da zalivaju kako bi rasli i razvijali se, kao što to čini cveće. Naši koreni su srpski jezik, ćirilica, pravoslavna vera, Srbija, Republika Srpska i tako dalje – rekla nam je nastavnica Sonja Zrnić.

Među pedesetak učenika i roditelja koji su se odazvali akciji bila je i Hana Šetula (9), koja je došla sa mamom Silvijom i bratom Leonom (1).

– Posadila sam sedam cvetova, a to su lale i dan i noć. Bilo mi je interesantno da sa drugaricama sadim cveće, a inače idem u srpsku školu kod nastavnice Tanje Nedeljković.

– Zovem se Emili Morih i došla sam iz Karbena. Idem u školu kod nastavnice Tatjane Milanović u Bad Filbel. Sadili smo cveće i bilo je super – rekla je Emili koja je tek krenula u školu i srpski jezik joj nije baš najbolji pa je malo pomogla i mama Alma.

Kod nastavnice Tatjane Milanović ide i Nika Žurkić koja je ponosna što je posadila lale i kaže:

– Svi smo danas sadili cveće i sigurno će dvorište crkve biti još lepše kada ovo naše cveće poraste. Došla sam sa mamom Tamarom i tatom Željkom, ali oni nisu sadili cveće jer su veliki, sadili smo samo mi deca.

Da nam crkva bude lepa

– Danas je u našoj crkvi bilo lepo i interesantno jer smo sadili cveće. Dolazila sam i pre u crkvu sa mamom Draganom da upalimo sveće, a danas sam došla da sadim cveće da nam crkva bude lepa – kaže nam Eva Simeonova iz Frankfurta.

Чланак Sadili cveće učili o korenima се појављује прво на Vesti online.

Original Article