Rezultat testa čekali 11 dana

Iako je prošlo više od godinu dana od pojave prvih slučajeva zaraze koronavirusom u Austriji i danas postoje problemi sa PCR testiranjem.

Dešava se da na rezultate testa građani čekaju više dana, a to je pogubno imajući u vidu da, dok ne dobiju rezultat, ako su pozitivni a ne osećaju simptome, mogu da zaraze veliki broj rođaka, prijatelja, kolega, poznanika.

Vrlo negativno iskustvo doživeli su Gordana V. i njen suprug Neša koji su 11 dana čekali na rezultat PCR testiranja.

Tek posle brojnih telefonskih poziva i uzimanja uzoraka u tri navrata porodica je saznala da je pozitivna na korona virus. Prema vlastima Beča jedan uzorak nije bio dobar za analizu, a jedan je nestao.

Gordana, Neša i njihov sin Aleksandar nalaze se već 11 dana u samoizolaciji.

Sve je počelo kada su Gordana i Neša išli na antigenski test 4. marta i kada je Nešin test bio pozitivan. Zbog toga je sprovedeno PCR testiranje, a rezultat nije stigao kako je obećano u roku od dva dana.

Pozivali su nadležne i dobijali informacije da još nema nalaza, čak i odgovor da treba da zakažu novi termin za testiranje. Gordana je, kao i ostali članovi porodice već imala simptome, kao što su temperatura i bol u grlu. Tek 9. marta je jedan mobilni tim došao da ih ponovo testira. Međutim, ni tada nisu dobili rezultat. Pa je 12. marta novi tim došao da ih ponovo testira. Tek-tada je testiranje “uspelo” i porodica je 15. marta dobila pozitivan rezultat.

To dugo čekanje stvorilo je ne samo zdravstvene probleme, već i probleme sa poslodavcem, jer bez rezultata testa nisu mogli da dobiju odluku o karantinu.

“Nažalost, kod prve probe nije bilo dovoljno uzorka. Kod drugog testiranja je uzorak nestao”, navode iz Beča uz žaljenje zbog ovih događaja.

Чланак Rezultat testa čekali 11 dana се појављује прво на Vesti online.

Original Article