REPORTERI VESTI NA DOčEKU SA ZEMLJACIMA U BEčU

“MOKRANJAC” OKUPIO SVE GENERACIJE

• U “Vural sali” Novu godinu uz kolo, muziku i bogatu trpezu dočekalo više od 650 dijasporaca

Veliki broj naših ljudi, koji živi i radi u Beču dočekao je prve sate Nove 2009. godine sa porodicama i prijateljima na organizovanim slavljima u brojnim salama, restoranima i kafićima. Jedan od većih dočeka kao i prošle godine, organizovao je KUD “Stevan Mokranjac”.
U “Vural” sali, uz muziku orkestra iz Negotinske krajine “Nema dalje” Slobodana Domaćinovića i Branke Bukačić, uz neprestano kolo ušlo u Novu godinu ušlo je više od 650 ljudi, a ostali su do zore uz taktove vlaške i srpske muzike.

Bal na Grabenu

U centra Beča na jedanaest bina smenjivali su se bendovi raznih muzičkih žanrova, a vrhunac muzičkog dočeka bio je na Grabenu, u strogom centru grada, koji je bio pretvoren u “najveću balsku dvoranu” Beča.

Na dočeku koji je organizovao “Mokranjac” u 2009. zajedno je ušlo više generacija naših dijasporaca.
– Ovde smo jer su tu i svi naši prijatelji, koji su kao i mi rodom iz Negotinske krajine, koji su ostali u vreme praznika u Beču – kaže Dragan Gabarević, naglašavajući se sa glasnom muzikom.

Zvonjava “Pumerina”

Najveći doček 2009. godine organizovan je po 19. put na ulicama Beča. Kao i svake godine proslava Nove godine počela je već u poslepodnevnim satima, a po staroj tradiciji tačno u ponoć počela je zvonjava 22 tone teškog zvona “Pumerin” bečkog znamenja katedrale Štefansdom, uz bogat vatromet. “Novogodišnju trasu”, koja je krivudala od trga gradske skupštine, kroz uske uličice centra grada, posetilo je ove godine, prema saopštenju organizatora 650.000 Bečlija i brojnih turista.

Lep doček Nove godine organizovao je i nedavno osnovani KUD “Karađorđe”. Ovo društvo priredilo je doček uz muzičare Manuela Aranđelovića, Dušicu Mladenović i Sašu Stojanovića.
Najluđa noć slavila se i u brojnim kafićima širom Beča, iako je većina ugostiteljskih objekata odustala od pozivanja skupih zvezda naše estrade, provereni muzičari, koji tokom čitave godine zabavljaju goste, napravili su pravi štimung. Lud provod zabeležen je, na primer, u kafeu “Holivud”, u kojem se igralo i pevalo do zore uz muziku orkestra “Ekstra bend”.