REP “ĐURĐEVDANOM” ZAPALIO AMERIKU: Reper srpskog porekla snimio hit u kome peva o srpskim običajima i pije rakiju! (VIDEO)

rep-“djurdjevdanom”-zapalio-ameriku:-reper-srpskog-porekla-snimio-hit-u-kome-peva-o-srpskim-obicajima-i-pije-rakiju!-(video)
REP “ĐURĐEVDANOM” ZAPALIO AMERIKU: Reper srpskog porekla snimio hit u kome peva o srpskim običajima i pije rakiju! (VIDEO)

Search

Close this search box.

Chicago, IL

61°

Fair

5:19 am8:16 pm CDT

Feels like: 61°F
Wind: 7mph W
Humidity: 77%
Pressure: 29.94„Hg
UV index: 1

10 am11 am12 pm1 pm2 pm

66°F
66°F
66°F
68°F
66°F

WedThuFriSatSun

61°F / 52°F
64°F / 52°F
73°F / 59°F
72°F / 61°F
73°F / 63°F

Search

Close this search box.

Published 1 hour ago

By Antonije Kovačević

Američki reper srpskog porekla Mihajlo Perić, u javnosti poznatiji kao Valid, ponovo je zaintrigirao javnost i ujedno podsetio na svoje poreklo i korene. Srpski Eminem objavio je za Đurđevdan svoj novi singl koji se zove “6.Maj” (May 6th), a stihovi ove pesme upravo i govore o jednoj od najvećih srpskih slava.

Mihajlo u svom novom hitu između ostalog kaže:

Bilo je u zoru kad su mi se oči otvorile
Turska kafa na šporetu, vreme je za šoljicu
Retko kad pušim ali sad sam morao
Sipajte malo rakije, iskapite je
Gutljaj
Slavimo što živimo
Jer nismo trebali da uspemo

Stihovi koje Mihajlo lično piše dalje ide ovako…

Da, mama, možeš da se šepuriš sa Luisom
ali ja ću da pustim pesmu Bijelog Dugmeta
Za sve te male bosove, rokaćemo kao da je Đurđevdan!

“Zaranjajući u svoje kulturno nasleđe, Valid oživljava tradicionalni praznik Đurđevdan s modernim pristupom u svojoj pesmi “May 6th“. U svom najnovijem singlu Valid nudi jedinstvenu interpretaciju Đurđevdana, obogaćujući ga karakterističnim detroitskim stilom repovanja. Kao artist iz Detroita sa srpskim nasleđem Valid je dosledno prikazivao svoje korene kroz celu svoju karijeru, a ujedno vešto postiže ravnotežu između poštovanja svog etničkog identiteta i privlačenja raznovrsne publike. Njegovo izdanje iz 2020. godine, EP „The Plum Brandy“, s producentima isključivo iz bivše Jugoslavije, izazvalo je zanimanje u detroitskom hip-hopu, osvajajući kako zaljubljenike u muziku tako i slušaoce širom istočne Evrope s pesmama poput „Pops“ i „Foreign Forever“ s Boldy Jamesom iz Griseldinog kolektiva. S pesmom “May 6th” koju prati vizualna interpretacija od strane Lucky Penny Media, Valid ponovno poziva slušaoce da se pridruže u proslavi Đurđevdana dodatno pokazujući svoju sposobnost premošćavanja kulturnih razlika kroz svoju muziku”, kaže se u saopštenju njegovog izdavača.

Među autorima/kompozitorima pesme “6.Maj” su i dva poznata hip-hopera iz Crne Gore, Todor Tadić i Nikola Rajović (Knowwhere2run i Vibin wit DJ Mono), sa kojima je Valid sarađivao i ranije.

Perić je inače rodom iz Detroita, grada u kome je ponikao i najpoznatiji beli reper svih vremena, Maršal Brus Meters, a Mihajlov nadimak dolazi između ostalog i odatle što mu pesme snima Eminemov producent, DJ Head.

NOVA BELA NADA: Valid sa svojim producentom i dugogodišnjim Eminemovim saradnikom, Dj Head-om

-Moji roditelji su rođeni i odrasli u nekadašnjoj Jugoslaviji. Oboje su Srbi i upoznali su se ovde u Detroitu kasnih 70-ih, venčali se i osnovali porodicu. Vredni ljudi, radnička klasa, to je najbolji način na koji mogu da opišem svoje roditelje, izjavio je Mihajlo, aka Valid, za Serbian Times.

On zna dosta o poreklu svojih rodižitelja, a u Srbiji je do sada bio dva puta.

-Poslednji put sam išao tamo 2005. godine, kada sam imao osamnaest godina. Posetio sam Beograd, Kraljevo i Vršac, gde je moja mama odrasla. Očeva strana porodice je uglavnom sa Kosova, koje sam posetio na svom prvom putovanju, kada sam imao samo dve godine. Svestan sam šta se dešava Srbima na Kosovu, i moje srce žali zbog toga. Sve što mogu da kažem o tome je da se samo molim da jednog dana prođe to političko nasilje.

O svom detinjstvu Mihajlo Perić kaže da ga je proveo družeći se sa srpskom i imigrantskom decom…

-Moje detinjstvo je bilo jedinstveno. Odrastao sam sa dosta druge srpske, u to vreme „jugoslovenske” dece. Moje detinjstvo je proteklo tako što sam bio okružen decom iz toliko različitih kultura i sredina i drago mi je zbog toga. Nisam plesao kolo, ali mi se sviđala, a i dalje mi se sviđa naša muzika…Šaban Šaulić, Arsen Dedić, Toma Zdravković, a jako volim i legendarnog srpskog džez muzičara, Duška Gojkovića. Volim našu duhovnu muziku, stare pesme koje dolaze pravo iz srca.

Tekst: Antonije Kovačević Foto: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE

1 hour ago

2 hours ago

2 hours ago

2 hours ago

3 hours ago

4 hours ago

18 hours ago

20 hours ago

23 hours ago

2 days ago

3 days ago

5 days ago

20 hours ago

18 hours ago

23 hours ago

2 days ago

3 days ago

5 days ago

6 days ago

6 days ago

Detaljnije